Emine Saydam

Berlin, zor günlere karşı hazırlığını aldı: Gizli hastane stratejisi devrede!

Berlin, zor günlere karşı hazırlığını aldı: Gizli hastane stratejisi devrede!

Almanya'dan Yeni Sivil Savunma Planı: Hastaneler için Acil Durum Hazırlıkları

Rusya'nın Ukrayna'da başlatmış olduğu savaş sonucunda Almanya'da tehdit algısı değişmiş durumda. Bu bağlamda Berlin Senatosu, başkentin hastanelerinin olası askeri saldırılara karşı hazırlıklı olmasını sağlamak amacıyla yeni bir sivil savunma planı geliştirdi.
Askeri hastane ile başkentteki diğer 12 hastanenin işbirliği içerisinde yürütülen çalışma çerçevesinde, milyonlarca insanın yaşadığı metropolde askeri saldırılar, çatışmalar ve altyapının çökmesi gibi en ciddi senaryolar dikkate alındı.
İki yıl süren çalışmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan "Sivil Savunma Hastaneleri" başlıklı plan, hastane yöneticilerine sunuldu. Planın detayları güvenlik nedenleriyle gizli tutuldu.
Senato, planda hastane hizmetlerinin ve tedarik zincirlerinin kriz anlarında nasıl sürdürüleceğine dair önemli soruların yanıtlandığını duyurdu. Ayrıca, yaralıların tahliyesi ve tedavisi gibi kritik süreçler de ele alındı.

"BARİŞTA DA GÜVENLİK SAĞLAYACAK"
Berlin Eyalet Sağlık Senatörü Ina Czyborra, mevcut acil durum ve afet müdahale sistemlerinin etkin olduğunu ancak "değişen güvenlik ortamı gereği, sivil savunma kapasitemizi geçmiş yıllara göre daha da geliştirmek zorundayız" dedi.
Czyborra, bu hazırlıkların sadece acil durumlarda değil, barış dönemlerinde de güvenlik sağlayacağını ifade etti.
PLAN NEREDEN GELİYOR?
Çalışmanın arka planında, Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesiyle başlayan ve 2022'deki kapsamlı Ukrayna harekâtıyla derinleşen güvenlik kaygıları bulunuyor.
Alman hükümeti, bu süreçte uzun yıllar göz ardı edilen sivil savunma sistemini tekrar gündeme almış durumda. Hazırlanan bilgi notunda, "2022'de başlayan savaşla birlikte Almanya'nın tehdit durumu köklü bir değişim geçirmiştir" ifadesine yer verildi.
Plan kapsamında, en kötü senaryolar arasında artan hasta sayıları, sağlık altyapısının çökmesi ve kaynak eksikliği sonucunda başkentin tamamen tahliyesi gibi olağanüstü durumlar bulunuyor. Berlin Hastaneler Birliği Genel Müdürü Marc Schreiner, düzenli tatbikatların hastaneleri genel acil durumlara hazırlıklı hale getirdiğini fakat bu yeni planın hibrit tehditler ve doğrudan askeri çatışmalar gibi özel durumlara karşı daha fazla önlem alınması gerektiğini gösterdiğini belirtti. Schreiner, sağlık altyapısının krizlere karşı daha dirençli hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.