BDDK'dan Müjdeli Haber: Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Yapılandırmalarında Yeni Dönem!

BDDK'dan Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Yapılandırmaları için Yenilikler
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarında kapsamı genişletme kararı aldı.
Kurumun yaptığı açıklamaya göre, BDDK, bireysel kredi kartlarının ve ihtiyaç kredilerinin borç bakiyelerine 48 ay süreyle yapılandırma imkanı tanıdığını belirtirken, vade ve başvuru sürelerinin kısaltıldığını ve daha ekonomik hızlı bir süreç öngörüldüğünü ifade etti.
3 AY İÇERİSİNDE BAŞVURU GEREKİYOR
Bireysel müşterilerin bu yapılandırma için üç ay içerisinde başvuruda bulunmaları gerektiği vurgulanan açıklamada, "Yapılandırmadan dönem borcunu kısmen veya tamamen ödeyemeyen bireysel kredi kartı sahipleri, anapara ve/veya faiz ödemelerini geciktiren ihtiyaç kredisi sahipleri ve daha önce yeniden yapılandırma gerçekleştirilmiş bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi kullanıcıları faydalanabilecektir" denildi.
Açıklamada, kredi kartı yapılandırmaları sırasında borcun yarısı ödeninceye kadar ilgili bankaların kart limitlerini artırmayacağı, ihtiyaç kredisi yapılandırmalarında ise mevcut borç bakiyesini aşacak yeni bir kredinin kullandırılmayacağına dikkat çekildi.
Alınan karar çerçevesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da kredi kartı yapılandırma işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranını yüzde 3,11 olarak belirlemektedir.
YENİ KARARDAKİ DEĞİŞİKLİKLER NELER?
Açıklamada BDDK'nın yeni kararının önceki düzenlemelere göre yaptığı değişiklikler hakkında şu bilgiler paylaşıldı:
"Kredi kartı yapılandırmalarında yalnızca asgari ödeme yapılmayanlar değil, dönem borcunu kısmen ya da tamamen ödemeyen bireysel kartlar da yapılandırılabilecek. İhtiyaç kredisi yapılandırmasında gecikme süresi artık '30 günü aşan' değil, 'her türlü gecikmiş ödeme' olarak güncellenmiştir. Hem kredi kartları hem de ihtiyaç kredileri için yapılandırma kapsamı, önceki karar tarihindeki borç bakiyesi yerine, şimdi yapılandırma tarihindeki borç bakiyesi esas alınacak ve gecikme olmayan durumlarda bile daha önce yeniden yapılandırılmış krediler tekrar yapılandırılabilecektir."