Bakan Tunç’tan Müjde: Genç Avukatlara Kredi Desteği İmkanı!

Avukatların Desteklenmesi İçin Önemli Protokol İmzalandı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Hakimevi'nde gerçekleştirilen "Avukatların Büro Kurma Giderlerinin Karşılanması İçin Finansman Desteği Sağlanmasına Dair İşbirliği Protokolü İmza Töreni"nde önemli açıklamalarda bulundu. Protokol, Türkiye Barolar Birliği, Vakıfbank ve Kredi Garanti Fonu'nun katkılarıyla düzenlendi. Bakan Tunç, yargının üç temel sütunundan birinin avukatlar olduğuna vurgu yaparak, avukatların bulunmadığı bir ortamda savunma hakkından ve tarafsız yargıdan bahsedilemeyeceğini ifade etti.
Tunç, işbirliği protokolü kapsamında kapsamlı görüşmeler yaptıklarını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bugün imzalanacak protokolle, genç meslektaşlarımız, 6 ay geri ödemesiz dönemli kredi seçeneklerinden ve piyasa faiz oranlarının altında, teminatsız kredi olanaklarından yararlanma fırsatı elde edecekler. İlk 5 yıl için belirlenen bu avantajlardan 5 yıllık kıdeme sahip avukatlarımız faydalanabilir. Ancak, deprem bölgesindeki avukatlara bu konuda herhangi bir yaş sınırlaması uygulanmayacak ve bu bölgeden gelen tüm başvurular değerlendirilecektir. Bu nedenle, onlara pozitif ayrımcılık tanımak zorundayız."
Bakan Tunç, destek paketinin başlangıçta 3 milyar lira olarak belirlendiğini, talep dolayısıyla bu miktarın 5 milyar liraya çıkarıldığını aktardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde önemli hedeflere yer verildiğine dikkat çeken Tunç, "Ceza adalet sisteminin etkinliğinin artırılması ve adalete erişimin kolaylaştırılması gibi önemli hedefler bulunuyor. Hukuk ve idari yargı süreçlerinin etkinliğinin artırılması için insan kaynakları kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik hedefler de mevcut." dedi.
Bakan Tunç, Avukatlık Kanunu'nun günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde revize edilmesi gerektiğini vurgulayarak, savunma makamını güçlendirmeye yönelik adımlar atacaklarının altını çizdi. Kamu avukatlarının hakları ve çalışma koşullarına ilişkin talepleri de değerlendireceklerini belirten Tunç, "Zorunlu müdafilik ile diğer avukatlık hizmetlerinden alınan vergilerin azaltılması konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam edecek. Zorunlu müdafiler ve vekillere yapılacak ödemenin yönetmelik ve tarifelerde gözden geçirilmesi gerekiyor. Ayrıca, görevli avukatlar için mesleğin niteliğine uygun bir ücret yapısı oluşturulması gibi önemli konular Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde yer aldı." diye konuştu.
İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, imzalanan protokol ile genç avukatların büro kurarken finansal destek almasının ve bu sayede vatandaşların adalete erişiminin kolaylaştırılmasının amaçlandığını dile getirdi.
Avukatların büro kurmaları için sağlanan destek düzenlemesinin 2023 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Sağkan, protokolle deprem bölgesindeki avukatlara da destek verileceğini ifade etti.
Konuşmaların ardından Bakan Tunç, TBB Başkanı Sağkan, Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih ve Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu ile İcra Kurulu Başkanı Erdoğan Özegen protokolü imzaladı.