Mert Doğru

Bakan Şimşek, Meslek Gruplarının Aylık Brüt Gelirlerini Duysurdu!

Bakan Şimşek, Meslek Gruplarının Aylık Brüt Gelirlerini Duysurdu!

Ekonomide Olumsuz Şokların Yönetimi ve Enflasyon Beklentileri

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, karşılaşılan ekonomik şoklar sonrasında enflasyon beklentilerinin düzeldiğine ve enflasyonun düşmeye devam ettiğine vurgu yaptı. Şimşek, “Büyük resme baktığınızda, şokların etkili bir şekilde yönetildiğini düşünüyorum. Şoklar öncesindeki seviyelere geri döndük." ifadesinde bulundu.
Şimşek, Kanal 7’ye yaptığı açıklamalarda son birkaç ayda iç ve dış şoklar anlamında zorlu bir dönem geçirdiklerini belirterek, ekonominin yeniden olumlu bir döngüye girdiğini aktardı.
Finansal göstergelerin büyük ölçüde şok öncesi döneme geri döndüğünü ifade eden Şimşek, “Mart ortasında brüt rezervlerimiz 170 milyar doların biraz üzerindeydi. Şu anda 170 milyar dolara yeniden ulaştık. Merkez Bankası'nın bilançosunda brüt rezervler yaklaşık 172 milyar dolar civarında. Bu durumda şoklar öncesi seviyelerine geri döndüğümüzü söyleyebiliriz. Swap hariç net rezervde de üçte ikiden fazla bir toparlanma yaşandı." şeklinde konuştu.

Ülke risk priminin (CDS) 256'lardan 380'lere yükseldiğini belirten Şimşek, “Şu anda 280 civarına geri döndük. Finansal göstergelere baktığınızda çoğunluğunun mart ortasına döndüğünü görebiliyoruz. Reel ekonomik koşullara baktığımızda ise bir sıkılaşma olduğunu kabul ediyoruz. Ancak son dönemlerde finansal koşulların gevşemeye başladığını görmekteyiz. Geçen ay finansman maliyetleri önce yüzde 49'dan 46'lara düştü, şu an ise 43 civarında. Faiz oranlarında bir gevşeme söz konusu." değerlendirmesinde bulundu.

Doktorlar ve Diğer Meslek Gruplarının Gelirleri

Kayıt dışıyla mücadele kapsamında mesleklere yönelik aylık gelir beyanlarını açıklayan Bakan Şimşek, şunları kaydetti: “Geçtiğimiz yıl, aktörler, aktrisler ve dublörlerin ortalama aylık brüt gelir beyanı 157 bin 265 lira; müzisyen, ses sanatçısı ve sunucuların ise 136 bin 900 lira. Eczacıların beyanı ise 66 bin 236 lira. Eczacının devlet sektöründe kazandığı brüt maaş ise 107 bin 64 lirayken, özel sektördeki beyanı 66 bin lira. Bu rakamlar, 2024 kazançlarına dair 2025'te verilen beyanlardır." dedi.

Özel sektördeki doktorların geçen yıl ortalama aylık 61 bin 31 lira beyan ettiğini belirten Şimşek, “Devlet sektöründeki brüt maaşı ne kadar olurdu? 226 bin 942 lira olurdu. Kuyumcular, geçen yıl aylık ortalama 42 bin 360 lira brüt gelir beyan etti. Bu rakamlar, denetimlerle artırılmış olmasına rağmen hâlâ bu seviyelerde." şeklinde konuştu. Bakan Şimşek, restoranların ortalama aylık brüt kazancının 20 bin 329 lira, taksicilerin ise 12 bin 961 lira olduğunu da sözlerine ekledi.

Bütçe Disiplini ve Ekonomik Büyüme

Şimşek, büyümenin ılımlı şekilde sürdüğünü ve cari açıkta önemli bir bozulma yaşanmadığını aktararak, “Harcama disiplinini sürdürüyoruz. Bütçe hedeflerini harcama noktasında sapmaya uğratmayacağız. Ancak ekonomideki büyüme, öngörülerimizin biraz altında seyrettiği için bu durum gelir performansımızı etkileyebiliyor." ifadelerini kullandı.

Uluslararası Normlara Uyum ve Hedefler

Şimşek, ticaret savaşlarının risk iştahını azalttığını ve ülkelerden fon çıkışlarını tetiklediğini belirtirken, bölgedeki savaşların da etkisinin göz ardı edilemeyeceğini söyledi. “Bunların tümü, bizi dolaylı yoldan etkileyen gelişmeler. Biz ne yaptık? Kural bazlı davrandık, uluslararası normlara uygun hareket ettik. Panik yapmadan, gerekli tedbirleri zamanında aldık.” ifadelerini kullandı.
Şimşek, hedeflerinin enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürmek ve vatandaşların alım gücünü artırmak olduğunu vurgulayarak, “Bu yıl enflasyonu yüzde 30'un altına çekmeyi hedefliyoruz. Gelecek yıl da yüzde 20'nin altına indirmeyi planlıyoruz.” dedi.

Vergi Adaleti Üzerine Çalışmalar

Bakan Şimşek, Türkiye'de toplanan vergi ve primlerin milli gelire oranının yüzde 23,5 olduğunu, Avrupa Birliği’nde ise bu oranın yüzde 40, OECD ülkelerinde ise yüzde 33,9 seviyelerinde bulunduğunu bildirdi. “Vergi yükündeki düşüklükte kayıt dışılık önemli bir faktör. Dolaylı vergilerin milli gelire oranı bizde yüzde 10,7, AB’de ise yüzde 13. Gelir vergisinin milli gelire oranı Türkiye'de yüzde 2,6, AB'de yüzde 9,3. Kurumlar vergisi açısından ise Türkiye'nin durumu AB ile benzer." diyen Şimşek, vergi adaletini sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü sözlerine ekledi.