Ekrem Tansel

Bakan Şimşek: Ekonomide Umut Veren Yenilikler!

Bakan Şimşek: Ekonomide Umut Veren Yenilikler!

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Ekonomide İyileşme Söz Konusu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaşanan çeşitli şokların ardından enflasyon beklentilerinin düzeldiğini ve enflasyonun düşmeye devam ettiğini belirterek, "Büyük resme baktığımızda, yaşanan şokların etkili yönetildiği kanaatindeyim. Şoklar öncesi seviyelere geri döndük." ifadelerini kullandı.
Şimşek, Kanal 7'de gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
Son birkaç ayda hem iç hem de dış kaynaklı şokların etkisinin hissedildiğini vurgulayan Şimşek, ekonominin tekrar olumlu bir döngüye girdiğini dile getirdi.
Bu süreçte finansal göstergelerin çoğunun şok öncesi seviyelere geri döndüğünü aktaran Şimşek, "Mart ortasında brüt rezervlerimiz 170 milyar dolar seviyesindeydi ve şu anda tekrar aynı seviyeye geldik. Günlük Merkez Bankası bilançosuna göre brüt rezervler 172 milyar dolar civarında. Bu nedenle, brüt rezervde, şoklar başlamadan önceki seviyelere ulaştık. Swap hariç net rezervde de önemli bir toparlanma gözlemleniyor." açıklamalarında bulundu.
"HARCAMA DİSİPLİNİ SÜRDÜRECEĞİZ"
Şimşek, büyüme oranlarının ılımlı bir seyir izlediğini ve cari açığın önemli ölçüde bozulmadığını belirterek, "Harcama disiplinimizi sürdüreceğiz. Bütçe hedeflerine harcama tarafında sadık kalacağız. Ekonomideki büyüme öngörülerimizin biraz altında seyrediyor, bu da gelir performansımızı olumsuz etkiliyor." dedi.
"ULUSLARARASI NORMLARA UYGUN HAREKET ETTİK"
Şimşek, ticaret savaşlarının ülkelerden fon çıkışına yol açan bir unsur olduğunu hatırlatarak bu süreçte petrol fiyatlarının yüksek seviyelere yükseldiğini ve ardından düştüğünü aktardı.
Bunların tümünün doğrudan veya dolaylı olarak Türkiye'yi etkileyen gelişmeler olduğunu vurgulayan Şimşek, "Biz kural bazlı davranarak, uluslararası normlara uygun hareket ettik. Paniklemeden gerekli tedbirleri zamanında aldık. Programımız kendini ispatladı. Birden fazla şokla karşılaştık ama buna rağmen enflasyon beklentileri iyileşiyor, cari açık kontrol altında ve reel ekonomide ılımlı bir büyüme devam ediyor. Genel çerçeveye baktığımızda, şokların başarılı bir şekilde yönetildiğini düşünüyorum." dedi.
"KONKORDATO İLAN EDEN FİRMA SAYISI 3 BİN 100'ÜN ALTINDA"
Şimşek, finansal koşulların sıkılaşmasıyla birlikte reel sektörden gelen şikayetlerin arttığını ifade ederek, bu durumun reel sektörün bilançosundaki bozulma ile doğru orantılı olmadığını vurguladı. Konkordato ilan eden firma sayısının 3 bin 100'ün altında olduğunu belirtti ve bu firmaların toplam özel sektör cirosundaki payının sadece yüzde 0,69, toplam ihracattaki payının yüzde 0,59, istihdamdaki payının ise yüzde 0,78 olduğunu aktardı.
Karşılıksız çeklerin toplam çekler içindeki oranının haziran itibarıyla yüzde 2,6 olduğunu belirten Şimşek, bunun uzun vadeli ortalamalardan büyük bir sapma oluşturmadığını kaydetti.
"İHTİYACA GÖRE YENİ KARARLAR ALIYORUZ"
Finansal İstikrar Komitesi'nin risk unsurlarını değerlendirerek, ihtiyaca göre müdahale edip yeni kararlar aldığını dile getiren Şimşek, Merkez Bankası'nın enflasyonla ilgili tahmin aralığına da dikkat çekti.
Yıl sonu itibarıyla enflasyonda orta nokta ile üst tahmin aralığında bir yerde olmayı öngördüklerini söyleyen Şimşek, "Yüzde 29'un altında bir rakam bekliyoruz. Bu yıl enflasyonda sapma öngörmüyoruz." şeklinde konuştu.
Vatandaşların gündemindeki hayat pahalılığını da vurgulayan Şimşek, "Bizim programın özü hayat pahalılığıyla mücadeledir. Enflasyonu kalıcı bir şekilde indirmek ve vatandaşlarımızın alım gücünü artırmak için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Şimşek, şu an yıllık enflasyonun yüzde 35 civarında olduğunu ve yıl sonunda bunu 20'li rakamlara düşürmeyi hedeflediklerini belirterek, "Yani yüzde 30'un altında bir enflasyon öngörüyoruz." dedi.
Enflasyondaki düşüşün, fiyatların düşmesi anlamına gelmediğini, daha çok fiyat artış hızının yavaşlaması anlamına geldiğini belirten Şimşek, "2024 yılı için de enflasyonu yüzde 20'nin altına indirme hedefimiz var." diyerek sözlerini tamamladı.