Bakan Kacır'dan Müjdeli Haber: Kadınlara 22.4 Milyar Liralık Destek Paketi!

Kadın Araştırmacılara 22,4 Milyar Lira Destek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, son 23 yıl içerisinde TÜBİTAK aracılığıyla, bilim insanlarına yönelik destek programları çerçevesinde, 200 bin kadın araştırmacıya toplamda 22,4 milyar lira sağladıklarını açıkladı.
Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu'nun 1. Toplantısı, Bakan Kacır’ın yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katılımıyla Ankara Hakimevi'nde gerçekleştirildi.
Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, planlı ve uzun vadeli hedeflere odaklanarak güçlü bir altyapı ile büyük ve güçlü bir Türkiye inşa ettiklerini vurguladı. Yüksek katma değerli, rekabetçi ve sürdürülebilir üretimi temel alan kalkınma modeli ile Türkiye'yi dünya çapında sayılı üretim ve teknoloji merkezlerinden biri haline getirdiklerini belirten Kacır, güçlü ve rekabetçi Türk sanayi sektörünün Avrupa değer zincirleri içinde önemli bir konumda bulunduğunu ifade etti.
Bugün itibarıyla 1600’den fazla AR-GE ve tasarım merkezinde girişimci ve mühendislerin yenilikçi ürünler geliştirmekte olduğunu vurgulayan Kacır, "Sayıları 108'e ulaşan teknoparklarımızda, 11 bin 500'ün üzerinde firma AR-GE ve inovasyona odaklı çalışmalar yürütüyor. 'Türkiye Yüzyılı'nda bilim, teknoloji, AR-GE ve yüksek teknolojili üretimde dünya sahnesinde yer alarak ekonomik ve teknolojik bağımsızlığını kazanan bir Türkiye’yi, toplumun tüm kesimlerini kalkınma sürecine dahil ederek inşa edeceğiz. Bu doğrultuda, Türk kadınlarının ekonomik ve sosyal hayata katılımını en üst seviyeye çıkarmaya kararlıyız. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 23 yıldaki reform niteliğindeki düzenlemelerle eğitimden sağlığa, siyasetten ekonomiye kadar her alanda kadınlar güçlü ve etkin bir şekilde temsil edilmeye başlandı." dedi.
"Kadın Girişimcilerden Önemli Başarılar"
Türkiye'deki kadınların bilim, teknoloji ve girişimcilik alanlarında birçok Avrupa ülkesini geride bıraktığını belirten Kacır, insansız hava araçları, yerli ve milli otomobil gibi projelerde Türk kadınlarının önemli roller üstlendiğine dikkat çekti.
Mehmet Fatih Kacır, girişimcilik ekosisteminde ortaya çıkan 7 unicorn'un 4'ünün kadın girişimciler tarafından kurulduğunu belirterek, Bakanlık olarak kadınların bilim ve teknolojide daha fazla yer alması ve kadın girişimciliğinin desteklenmesi amacıyla gerekli adımları attıklarını vurguladı.
Akademi ve kamuya yönelik programlarla 21 binden fazla kadın araştırmacıyı desteklediklerini ifade eden Kacır, Kadın Girişimciliği İnisiyatifi'ni de başlattıklarını hatırlattı. Kacır, "Son 23 yılda TÜBİTAK aracılığıyla, bilim insanlarına yönelik destek programları kapsamında 200 bin kadın araştırmacıya 22,4 milyar lira destek sağladık." şeklinde konuştu.
"Kadın İstihdamını Artırmayı Hedefliyoruz"
Kacır, KOSGEB programlarında kadın istihdamına öncelik verdiklerini ve kadın girişimciliğine pozitif ayrımcılık uyguladıklarını belirterek, kadın istihdamı ve girişimciliği, Türkiye’de bölgesel kalkınmanın lokomotifi olan kalkınma ajanslarının 2024-2025 dönemi ana teması olarak belirlediklerini aktardı. Bu çerçevede, destekledikleri projelerle 8 bin 500'den fazla kadının istihdama kazandırıldığını belirten Kacır, şu şekilde devam etti:
"8 bin 300'den fazla kadın girişimciyi destekledik. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı ile kadınların istihdam edilebilirliğinin artırılması ve kadın girişimciliğinin desteklenmesi için 227 projeye toplamda 1,8 milyar lira destek sağladık. Kadınların emeğini, bilgisini ve üretkenliğini değerlendirmek adına alacağımız daha birçok adım mevcut; katedeceğimiz uzun bir yol var. Bakanlık olarak kadınların üretim ve girişimcilik başta olmak üzere, hemen her alandaki varlıklarını tüm imkanlarımızla güçlendirmeye devam edeceğiz. Kadınların her alanda önünü açacak uygulamaları hayata geçirme konusunda kararlıyız. Kadınların ekonomik ve sosyal hayata aktif katılımları için kamu kurumlarıyla ve sivil toplumla yakın işbirliği içerisinde çalışıyoruz."
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, "Hedefimiz Türkiye Yüzyılı'nın, Türk kadının yüzyılı olmasıdır. Bu bağlamda, Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu'nun, kurumlar arası işbirliğinin artırılmasına, ortak politika ve uygulamaların geliştirilmesine, kadınların toplumsal yaşamda daha güçlü ve etkin bir şekilde yer almasına katkı sunacağını umuyorum. Bakanlık olarak kurulun çalışmalarına her türlü desteği vermeye hazırız." diyerek sözlerini tamamladı.