Atilla Türkoğlu

Bakan Bolat: IDEF, Küresel Bir Markaya Dönüşüyor!

Bakan Bolat: IDEF, Küresel Bir Markaya Dönüşüyor!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, IDEF 2025 Fuarı’nı Ziyaret Etti

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Milli Savunma Bakanlığı'nın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın destekleriyle, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda ve KFA Fuarcılık A.Ş. organizatörlüğünde İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen IDEF 2025 fuarını ziyaret etti.

Fuar alanında stantları inceleyip ürünlerle ilgili yetkililerden bilgi alan Bolat, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bolat, Türkiye tarihinin en prestijli fuarlarından biri olan IDEF’in, Türk sanayisinin ve Türkiye'nin teknolojide ulaştığı seviyenin, gelişiminin ve savunma sanayisindeki uluslararası başarılarının sergilendiği bir platform olduğunu vurguladı. Bolat, fuara yaklaşık yüz ülkeden katılım olduğuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye ekonomisinin nereden nereye yükseldiğinin, Türk sanayisinin ve teknolojisinin atılımının en güzel örneği burada. Tüm vatandaşlarımızı bu fuarı ziyaret etmeye ve ülkemizin başarılarını kutlamaya davet ediyorum. Ticaret Bakanlığı olarak, ülkemizin ürünlerinin yurtdışına ihracını sağlamak bizim sorumluluğumuz. Gittiğimiz her yerde, savunma sanayimizle ilgili övgüler alıyoruz ve bu başarılı düzey, Türk sanayisine de büyük bir prestij kazandırıyor. Eğer bir ülkenin savunma sanayisi başarılıysa, genel sanayiinde o derece itibarı artıyor; bu geri dönüşümü muhataplarımızdan net bir şekilde algılıyoruz. Teknoloji ve kalite konularında asla bir kaygı taşımıyorlar. Geçen yıl 7 milyar 150 milyon dolara ulaşan savunma sanayi ürünleri ve hizmetleri ihracatımız var. Her yıl artış gösteriyoruz. Bu yılın ilk altı ayında bu rakam 3,5 milyar doları geçti; satışlar yılın ikinci yarısında daha da hız kazanacak. Allah’ın izniyle bu yıl 8 milyar doları rahatlıkla aşacağız ve Türkiye'nin ihracat başarısına savunma sanayimizin önemli bir katkı sağladığını düşünüyoruz.”

"100 BİNE YAKIN İSTİHDAM SAĞLAYAN BİR SAVUNMA SANAYİMİZ VAR"

Savunma sanayisinin oluşturduğu ekosistemle genel sanayiye büyük katkı sağladığını belirten Bolat, "Bugün 90 bini aşan, 100 bine yakın istihdam sağlayan bir savunma sanayimiz var. 20 milyar dolarlık bir yıllık üretim söz konusu ve dünya üzerinde yüzden fazla ülkeye ihracat yapabilen güçlü bir savunma sanayine sahibiz." şeklinde bilgi verdi.

Bakan Bolat, savunma sanayisinin daha da ilerleyeceğini vurgulayarak, Türkiye'nin artık Avrasya coğrafyasının en güçlü savunma sanayi ülkeleri arasında yer aldığını kaydetti. "Afrika, Asya, Orta Doğu ve hatta Avrupa ülkeleri ile Güney Amerika da Türk savunma sanayi ürünlerini kullanıyor." diyen Bolat, ifadelerini şöyle sürdürdü:

“Gelişmeye devam edeceğiz; buna ilişkin hiçbir şüphemiz yok. Bu sadece bir ekonomik faaliyet değil ya da döviz kazandıran bir ihracat faaliyeti değil. Ekonomik açıdan ve ihracat boyutunda oldukça önemli olmasının yanı sıra, aynı zamanda bağımsızlığımızın teminatıdır savunma sanayi. Son birkaç yılda çevremizde yoğun çatışmalar gözlemledik. Türkiye, bu ortamda bir istikrar merkezi, bir istikrar adası olarak gelişimine devam ediyor. Bunu güçlü ordumuza, dinamizme ve etkili yönetimimize borçluyuz. İç huzursuzluklar olduğu an, gelişim duraksıyor ve gerileme başlıyor. Türkiye, son 20 yıldır sürekli bir ilerleme ve gelişme sergileyerek Avrasya'nın parlayan yıldızı konumuna geldi. Bağımsızlığımıza önemli katkılar sunan, güçlü savunmamıza destek veren savunma sanayi aktörlerine, başta Savunma Sanayii Başkanlığı olmak üzere şükranlarımızı sunuyoruz.”

"IDEF ARTIK BİR DÜNYA MARKASI HALİNE GELDİ"

IDEF’in, üzerinde çalışılan projelerin global ölçekte tanıtıldığı ve sergilendiği önemli bir buluşma noktası haline geldiğini belirten Bolat, etkinliğin savunma sanayisi açısından bir pazar yeri olduğunu ifade etti. Bolat, "Batılı ülkelerin yanı sıra Asya, Avrupa ve Amerika'dan birçok firmayı burada görmek, IDEF’in global bir marka haline geldiğini gösteriyor." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Savunma sanayisinde kilogram başı ihracatın şu anda 68 dolar olduğunu aktaran Bolat, ilk hedeflerinin bu rakamı 100 dolara çıkarmak olduğunu ve bunun gerisinde bir limit koymadıklarını da sözlerine ekledi.