Bafa Gölü'nde Yaz Sıcaklığıyla Gelen Çöp Kirliliği!

Bafa Gölü'nde Kuraklık ve Kirlilik Problemleri
Muğla ile Aydın sınırları içinde yer alan tarihi "Latmos" kaya resimleri ile tanınan Beş Parmak Dağları'nın gölgesindeki Bafa Gölü, 261 kuş, 22 sürüngen ve 19 memeli türüne ev sahipliği yapmaktadır.
Bafa Gölü, flamingolar gibi pek çok kuş türünün hem üreme hem de kışlama alanı olarak önem taşımaktadır.
Ege Bölgesi'nin en büyük doğal gölü olan Bafa, bu yılki kuraklık nedeniyle su yosununda aşırı artış yaşanmış ve sonucunda çevreye rahatsız edici bir koku yayılmıştır.
Gölün bazı bölümlerindeki kirlilik nedeniyle pek çok kayık ve teknenin su yosunlarının içinde kalmış olduğu gözlemlenmiştir.
Gölün iç kısımlarında hala flamingolar ve diğer kuş türlerinin beslenmekte olduğu görülürken, bölge halkı, gölün eski sağlığına kavuşmasını umarak kuraklıktan endişe duymaktadır.
YAĞIŞ MİKTARINDAKİ DÜŞÜŞ
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Bafa Gölü’ne besin sağlayan Büyük Menderes Nehri’nin kirleticileri nedeniyle zaman zaman kirlilik sorunları yaşandığını belirtmiştir.
Artan sıcaklıklar ile birlikte 65 kilometrekarelik yüzey alanına sahip Bafa Gölü'nde su miktarındaki düşüş belirgin hale gelmiştir. Özçelik, "2025 yılında Ege Bölgesi’ndeki toplam yağış miktarı mevsim normallerine göre yüzde 25 oranında azalma göstermiştir. Buna ek olarak, hem Büyük Menderes hem de Bafa Gölü’nü besleyen su kaynaklarında önemli bir düşüş yaşanmaktadır." şeklinde açıklamada bulunmuştur.
Özçelik, göle gelen su miktarında yaşanan azalmanın su seviyesini ve oksijen oranını da düşürdüğünü ifade etmiştir.
Yaşanan durumun, göldeki balık türleri, göçmen kuşlar ve diğer canlıların yaşamlarını olumsuz etkilediğini belirten Özçelik, şu değerlendirmeyi yapmıştır:
"Bölgedeki sanayi tesisleri ve zeytinyağı fabrikalarından gelen atıklar, göldeki oksijen seviyesini tehlikeli bir düzeye düşürmektedir. Bu durum, bölgede balıkların ve diğer canlıların yaşamını tehdit etmektedir. Eğer sonbahara kadar ilave yağışlar gerçekleşmezse, burada balık ve diğer canlıların ölüm olaylarını gözlemleyebiliriz. Bafa Gölü'ndeki kirlilik ve su çekilmesi her yıl kronik bir sorun haline gelmektedir."
Özçelik, ilerleyen yıllarda göldeki kirlilik düzeyinin kontrol altına alınamaması halinde doğanın kendini onarma yeteneğinde ciddi bir erozyon yaşanabileceğini vurgulamıştır.