Ayasofya: 40 Milyon Ziyaretçiyi Kucaklayan Tarih Hazinesi

Ayasofya: Tarihsel Dönüşüm ve Günümüz İbaresi
Kilise olarak 916 yıl, İstanbul'un fethedilmesinden sonra 1453'ten itibaren ise cami olarak 481 yıl boyunca kullanılan Ayasofya, 1934 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürüldü ve 86 yıl boyunca ziyaretçilerini kabul etti.
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali talebiyle dava açtı. Dava, 10 Temmuz 2020 tarihinde sonuçlandı.
DANIŞTAY KARARIYLA CAMİ OLDU
Danıştay 10. Dairesi, 24 Kasım 1934'te camiden müzeye dönüştürülmesine dair Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal etti. Bu gelişmenin ardından Ayasofya'da yeniden ibadet etme imkanı doğdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, davanın sonuçlandığı gün Ayasofya'nın tekrar cami statüsüne geçmesi için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni imzaladı. Diyanet İşleri Başkanlığına devredilen bu yapının cami olarak hizmet vermesi ile ilgili kararname yayımlandı ve "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi" adıyla anılmaya başlandı. Ayasofya, 24 Temmuz 2020'de kılınan cuma namazıyla 86 yıl aradan sonra tekrar ibadete açıldı.
İLİM VE KÜLTÜR MERKEZİ OLARAK YAŞATILIYOR
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin ibadete açılmasına dair açıklamalarda bulunan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, caminin tarihteki medreseleriyle birlikte bir ilim ve kültür merkezi konumunda olduğunu vurguladı. Bu geleneği yeniden canlandırmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü belirten Arpaguş, "İlk aşamada tefsir, hadis ve kıraat dersleri başlattık. Her cuma günü hikmet dersleri, cumartesi günleri ise öğle vakti Buhari-i Şerif hadis dersleri gerçekleştiriliyor." şeklinde konuştu.
Arpaguş ayrıca, camide Fatih Sultan Mehmet Han’ın vakfiyesinde belirtilen hususlara göre düzenli hatimlerin okunduğunu, kandil geceleri ve milli-dini bayramlarda özel programlar yapıldığını ve imam hatip liseleri ile ilahiyat fakülteleri ile işbirliği içinde faaliyetler gerçekleştirildiğini ifade etti.
Camide görevli imam ve müezzinlerin, kendi alanlarında en yetkin kişiler arasından dikkatlice seçildiğini belirten Arpaguş, "Ayasofya'daki imamlarımız, cemaatimizin ve gelen öğrencilerin Kur'an eğitimiyle ilgilenmektedir. Müezzinlerimiz de güzel sesleriyle ilahi nida görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadır." dedi.
CAMİNİN ÜST KATLARI TURİSTLERİN ZİYARETİNE AÇIK
Arpaguş, Ayasofya'nın ibadethane olmasının yanı sıra UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer aldığını hatırlatarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü ortaklığında caminin üst katlarının ziyaretçilere açıldığını bildirdi. Caminin alt katının Müslümanların ibadetine ayrıldığını vurgulayarak, bu sayede ziyaretçilerle ibadet edenler arasındaki karışıklığın önüne geçildiğini ifade etti.
Arpaguş, ziyaretçilere İstanbul Müftülüğü koordinasyonuyla, din görevlileri ve çok dilli rehberler aracılığıyla İslam dini ve cami mimarisi hakkında bilgi verildiğini aktardı.
MÜSLÜMAN OLMAK İSTEYENLERE YOL GÖSTERİLİYOR
Arpaguş, camiye gelen bazı ziyaretçilerin Müslüman olma talep ettiklerini aktararak, şu bilgileri paylaştı:
"Camiyi ziyarete gelen ve Müslüman olmak isteyenler İstanbul Müftülüğüne yönlendiriliyor ve orada resmi olarak ihtida töreni gerçekleştiriliyor. Törende öncelikle İslam’ın inanç esasları anlatılıyor, ardından kelime-i şehadet getiren kişi Müslüman oluyor. Diyanet İşleri Başkanlığımızın farklı dillerde hazırladığı yaklaşık 20 eserden oluşan ihtida seti kendilerine hediye ediliyor. Ayrıca ihtida beratları da takdim ediliyor. Daha sonra, mühtedilerin yalnız kalmamaları ve dini yaşantılarını sürdürebilmeleri amacıyla birimimiz iletişimde kalıyor." dedi.
"40 MİLYON ZİYARETÇİ AĞIRLANDI"
Arpaguş, Ayasofya-i Kebir Camii'ne gelen ziyaretçilerle ilgili şu verileri paylaştı:
"Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 24 Temmuz 2020'de açılmasından itibaren hem yurt içinden hem de yurt dışından ziyaretler gerçekleştiren yerli ve yabancı ziyaretçiler açısından yaklaşık 40 milyon kişiyi ağırladı. Son yıllarda özellikle pandemi sonrası dönemde büyük bir ilgi var. Her yıl ortalama 10-15 milyon arasında bir ziyaretçi ile toplamda 40 milyonu geçmiş durumdayız."