Avrupa’nın Savaş Stratejileri: Geleceğe Dair Olası Senaryolar

Ukrayna Savaşı Dördüncü Yılında: Avrupa'nın Güvenlik Stratejileri Gelişiyor
Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan çatışma, dördüncü yılına girmiş bulunuyor. Bu süreçte NATO ülkeleri, Moskova ile olası bir açık çatışma durumuna karşı hazırlıklarını sürdürmekte.
Ukrayna'ya askeri destek veren Avrupa'nın liderleri, savunma ve stratejik konumlarını güçlendirme çabasını hız kesmeden sürdürüyor. NATO, Lahey'deki son zirvesinde, ittifak üyelerinin savunma harcamalarını yüzde 5'e çıkarma kararı aldı.
Fransa, 14 Temmuz'da yayımladığı yeni Ulusal Stratejik İnceleme'de, Rusya'yı ülkenin çıkarları ve Avrupa'nın istikrarı için en yakından tehdit olarak tanımladı.
Belgede, Moskova'nın Avrupa'daki yıkıcı faaliyetlerine dikkat çekilerek, "Rusya, Ukrayna'ya sağlanan desteği engellemek ve kendi menfaatleri doğrultusunda uluslararası düzene meydan okumak için tüm varlıklarını kullanmaktadır" ifadelerine yer verildi.
Rus saldırganlığına karşı Ukrayna'ya sağlanan desteğin Avrupalılar için acil bir stratejik öncelik olduğu belirtilirken, 2030'a kadar Fransa ve diğer Avrupa ülkeleri için ana tehdidin "Avrupa'nın kalbine yönelik açık savaş riski" olduğu vurgulandı.
Fransız ordusunun lideri General Thierry Burkhard, Rusya'nın Fransa'yı, Kiev'in önemli askeri destekçilerinden biri olarak "Avrupa'daki en büyük düşman" olarak gördüğünü öne sürdü.
Belgelerde, Moskova’nın 2030 yılına kadar ordusunu 300 bin asker, 3 bin tank ve 300 savaş uçağı ile güçlendirme hedefinde olduğu ifade edilirken, ABD’nin NATO ve Rusya-Ukrayna savaşı için önemli sonuçlar doğuracak "daha öngörülemez bir dış politika" izlediği kaydedildi.
Öte yandan, Almanya, olası bir saldırıya karşı Berlin'deki hastanelerin hazırlıklı olmasını sağlamak amacıyla yeni bir sivil savunma planı geliştirdi.
Berlin Senatosu’nun Sivil Savunma Hastaneleri planı ile hastane hizmetlerinin ve tedarik zincirlerinin kriz anlarında nasıl sürdürüleceği, yaralıların tahliye ve tedavi süreçleri gibi kritik sorulara yanıt arandı.
Berlin Eyalet Sağlık Senatörü Ina Czyborra, "değişen güvenlik ortamı" nedeniyle sivil savunma kapasitelerini artırma zorunluluğu hissettiklerini ifade etti. Bu çalışmanın arka planında ise, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesiyle başlayan ve 2022'de Ukrayna'ya yönelik kapsamlı harekât ile derinleşen güvenlik endişeleri yatmakta.