Ekrem Tansel

Avrupa'da Nefes Kesen Sıcaklık: 46 Derecede Hayat Durdu, Evler Terkediliyor!

Avrupa'da Nefes Kesen Sıcaklık: 46 Derecede Hayat Durdu, Evler Terkediliyor!

Avrupa'da Sıcak Hava Dalgası Etkisini Gösteriyor

Avrupa, bu yaz mevsiminde yüksek sıcaklıklarla başa çıkmaya çalışıyor. Aşırı sıcaklar, Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan gibi ülkeleri etkisi altına almış durumda. Bu durum, birçok yerde yeni sağlık uyarılarının yayımlanmasına sebep oldu. Ayrıca, orman yangınlarına karşı itfaiyecilerin de göreve çağrıldığı bildirildi.

Türkiye de orman yangınlarıyla mücadele ediyor. İzmir'in Menderes ve Seferihisar ilçeleri ile Manisa ve Hatay'da çıkan alevlere müdahale devam ediyor. Yangınlar nedeniyle pek çok ev kullanılamaz hale geldi. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na göre, 50 binden fazla kişi orman yangınları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Doktorlar, insan vücudu üzerinde ölümcül etkilere yol açabilecek sıcak günlerin ve gecelerin birleşiminden kaygı duyduklarını ifade ediyor.

İspanya, en kötü hava koşullarına sahip ülkeler arasında yer alıyor. Endülüs bölgesindeki Huelva'da cumartesi günü öğleden sonra 46 dereceye ulaşarak haziran ayı sıcaklık rekorunu kırdı. Daha önce bu ay için en yüksek sıcaklık, 1965 yılında Sevilla'da kaydedilen 45.2 dereceydi.

Yunanistan’da Yüksek Yangın Riski

Yunanistan İtfaiye Dairesi'nin yangın riski tahmin raporuna göre, bugün ülkenin 23 bölgesinde "sarı alarm" (seviye 3, yüksek risk) durumu ilan edildi. Bu bölgeler arasında Atina, Girit, İyon Adaları, Midilli, Sakız Adası, Sisam Adası ve Selanik bulunuyor.

Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü, 1-3 Temmuz tarihleri arasında ülke genelinde 35 dereceyi aşacak hava sıcaklıklarının tehlikeli seviyelere ulaşabileceğini bildirerek "turuncu alarm" vermiştir. Bazı bölgelerde sıcaklıkların 36 ve 37 dereceye kadar yükselmesi öngörülüyor. Enstitü, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kalp hastalığı olan bireylerin dikkatli olması ve dış mekan aktivitelerinin sınırlanması konusunda uyarılar yaptı.

Temmuz ayı için Belçika'nın ortalaması, normalde günlük 23 derece civarındadır.

Portekiz'de, başkent Lizbon'un doğusundaki Mora'da 46.6 derece sıcaklık kaydedildi. Meteoroloji uzmanları, 18 bölgeden yedisinin kırmızı "aşırı risk" uyarısı altında olduğunu ve yarın gece havanın soğuyacağını duyurdu.

İtalya'da Hastane Başvurularında Artış

Pazar günü, İtalya'da 27 şehirden 21'inde en yüksek sıcaklık alarmı verildi. Özellikle Toskana gibi sıcak bölgelerde hastaneye başvurularda yüzde 20 artış gözlemlendi. İnsanlara, sabah 11.00 ile akşam 18.00 arasında dışarı çıkmamaları öneriliyor.

Fransa'da tarihte ilk kez sıcak hava uyarıları, neredeyse tüm anakarayı kapsamaktadır. Fransa Meteoroloji Kurumu Meteo-France, idari bölümlerin yüzde 88'ini ikinci en yüksek turuncu sıcaklık uyarıları altına aldı. Ekoloji Bakanı Agnes Pannier-Runacher, bunun eşi benzeri görülmemiş bir durum olduğunu vurguladı.

Fransız hükümeti, işletmelerden çalışanlarını sıcaktan korumak için çalışma saatlerini ayarlamalarını istedi. 200 devlet okulunun dün ve bugün kısmen ya da tamamen kapalı kaldığı belirtildi. Ülkede, yazın ilk yangını hafta sonunda meydana geldi ve 400 hektarlık bir alanın yanmasına, 100'den fazla kişinin ise tedbir amaçlı evlerinden tahliye edilmesine neden oldu.

Avrupa'nın kuzeyindeki ülkeler için de sıcak hava riski mevcut. Alman meteoroloji servisi, sıcak ve kuru havanın orman yangını riskini artırdığını belirtti. Ülkenin bazı bölgelerinde yarın sıcaklıkların 40 dereceye yaklaşması bekleniyor ve bazı şehirlerde su kullanımına sınırlamalar getirildiği bildirildi. Berlin'i çevreleyen Brandenburg eyaletinde hükümet, işverenleri çalışanlarına yönelik tehlikeleri dikkate almaya çağırdı.

İngiltere'de Sıcaklıklar Rahatsız Edici Olacak

İngiltere'de başkent Londra ve ülkenin güneydoğusunda sıcaklıkların 34 dereceye ulaşması bekleniyor. Yüksek sıcaklıklar ve nemli hava koşullarının, dışarıda çalışanlar için rahatsız edici olacağı ifade ediliyor.