Aşure Nedir? Geleneğin Derin Anlamı ve Dağıtım Süresi Hakkında Bilgiler

Aşure Günü ve Anlamı
Aşure ayı olarak bilinen Muharrem'de kutlanan Aşure günü ile ilgili birçok rivayet bulunmaktadır. Kerbela olayı, peygamberlerin mucizevi kurtuluşları ile Nuh'un gemisinin karaya oturması gibi önemli olayların Muharrem ayında gerçekleştiğine inanılmaktadır. Aşure ise anma amacıyla yapılan bir tatlı türü olarak bilinmektedir. İşte Aşure günüyle ilgili merak edilen detaylar...
AŞURE HANGİ TARİHLERDE YAPILIR, NE ZAMANA KADAR DAĞITILIR?
Aşure tatlısı, Muharrem ayının 10. günü olarak bilinen Aşure günü yapılmaya başlanmakta olup bu ayın sonuna kadar hazırlanabilir. Hazırlanan aşureler öncelikle hasta ve çocuklara, ardından ise komşulara dağıtılmaktadır. Gelenekler gereği, aşure kapları yıkanmadan teslim edilmektedir. Bununla birlikte, Aşure yapma veya dağıtma konusundaki zaman kısıtlaması kesin değildir.
AŞURE NEDEN DAĞITILIR?
Aşure tatlısının hazırlanma tarihi ve amacına göre kullanılan malzemeler çeşitlilik gösterebilir. Ancak Aşure, esasen şu olaylarla ilişkilendirilmektedir:
Farklı inanışlar ve rivayetler bulunsa da, Aşure gününü kapsayan Muharrem ayında; Hz. Nuh’un gemisinin karaya oturması, Hz. Adem’in tövbesinin kabulü ve Hz. İbrahim’in ateşten kurtuluşu gibi olayların yaşandığına inanılır.
Ayrıca, Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesi olayının da Muharrem ayının 10. günü gerçekleştiği düşünülmektedir. Bu nedenle aşure yemeği genellikle anma ve yas amacıyla yapılmakta ve dağıtılmaktadır. Diğer bir yandan, Aşure; dayanışma, paylaşma, dostluk, yardımlaşma ve sevgi sembolü haline gelmiştir.
AŞURE NE ANLAMA GELİR?
Baklagiller ve meyvelerle hazırlanan bu tatlıya Aşure adı verildiği gibi, bu tatlıların eşe-dosta dağıtılmasına da “aşure geleneği” denilmektedir. Aşure kelimesi, Arapça "aşura" kelimesinden köken alırken, İbranice “onuncu” anlamındaki "asor" kelimesiyle de bağlantılıdır.