Emine Saydam

Aşısız Bebeklerde Hastalık Riski Artıyor

Aşısız Bebeklerde Hastalık Riski Artıyor

Dünya Genelinde Aşı Olmayan Çocuk Sayısı Artıyor

Dünya genelinde her yıl milyonlarca çocuk, aşılanma fırsatından mahrum kalıyor. Bazı çocuklar, ailelerinin onları aşılatmaması nedeniyle korunabileceği hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu konuda endişe verici verilerin gün geçtikçe arttığını belirtti. 2024 yılı itibarıyla 14 milyon 300 bin çocuğun hiç aşı olmamış olduğu kaydedildi.
DSÖ, 195 ülkeden topladığı verilerle bu durumu ortaya koydu. 2024 yılında aşılanmamış çocuk sayısının 2023'ten 171 bin daha az olduğu belirtilirken, 14 milyondan fazla çocuğun aşılarla önlenebilir hastalıklara karşı savunmasız kalmaya devam ettiği kaydedildi. Ayrıca, 5,7 milyon çocuğa ise gerekli aşıların yalnızca bir kısmı yapılabildi.
AŞILAMADA AKSAMALAR YAŞANIYOR
Artan çatışmalar ve savaşlar, dünya genelinde çocukların aşılanmasındaki ilerlemelerin sekteye uğramasına neden oldu. Yoksul ve çatışma ortamında bulunan 9 ülke, aşılanmamış çocukların yüzde 52'sini barındırıyor. Bu ülkeler arasında Nijerya, Hindistan, Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Endonezya, Yemen, Afganistan ve Angola yer almakta.
Aşılamadaki azalmaların bir başka nedeni de bazı bireylerin aşı yaptırmak istememesi olarak öne çıkıyor. Örneğin, ABD'de aşı oranlarının düşük olduğu Teksas eyaletinin batısında kızamık salgını yaşanmış, bu salgından etkilenen çocukların yüzde 90'ının ya aşısız ya da aşı durumu bilinmeyenler olduğu tespit edilmiştir.