Cemre Duman

Aşırı Tuz Tüketiminin Vücudunuza Etkileri: Dikkat Etmeniz Gereken 5 Belirti!

Aşırı Tuz Tüketiminin Vücudunuza Etkileri: Dikkat Etmeniz Gereken 5 Belirti!

Fazla Tuz Tüketiminin Belirtileri

İşte aşırı tuz alımının göstergeleri olan 5 önemli işaret:
1. ŞİŞKİNLİK VE ÖDEM
Aşırı tuz tüketimi, vücudun su tutumu ile (ödem) birlikte el, ayak, ayak bileği ve yüzde belirgin şişkinlikler oluşturmaktadır. Bu durum, yüzüğün daha sıkı gelmesi veya ayakkabıların darlaşması gibi günlük ipuçlarıyla fark edilebilir. Ciltte iz bırakan, “çukur ödem” olarak adlandırılan durum da, tuz ile ilgili sıvı tutulmasının tıbbi bir işareti olarak öne çıkmaktadır.

Tuz, hücrelerden su çekerek yoğun bir susuzluk hissi yaratabilir. Normalden fazla su içme isteği, dudaklarda ve ağızda kuruluk, içilen suya rağmen devam eden susuzluk hissi; vücudun fazla sodyumu dengelemeye çalıştığının bir göstergesi olabilir.

Aşırı tuz alımı, kan dolaşımında sıvı artışına neden olarak damar içi basıncın yükselmesine yol açar. Bu durum, sessizce gelişen ve zamanla kalp-damar sağlığını tehdit eden hipertansiyona sebep olabilir. Sabah ölçülen 140/90 mmHg üzerindeki değerler, tuz tüketimiyle bağlantılı risklere işaret edebilir.

Beslenme ve egzersiz programında herhangi bir değişiklik olmaksızın, günlük 1-2 kiloluk ve haftalık 2 kiloyu aşan kilo artışları, tuzun neden olduğu su tutumu ile açıklanabilir. Bu, vücudun sodyum dengesini sağlamak amacıyla fazladan sıvı depolaması ile ortaya çıkmaktadır.

Tuzlu gıdaların sık tüketilmesi sindirim sistemini olumsuz etkilemektedir. Gaz, karın ağrısı ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar, özellikle tuzlu yiyeceklerin ardından meydana geliyorsa, sindirim sürecinin yavaşlaması ve mide dokularının tahriş olabileceği düşünülmektedir.

Uzmanlar, günlük tuz tüketiminin 5-6 gram ile sınırlandırılması gerektiğini vurgulamaktadır. Tüketilen gıdaların etiketlerini dikkatlice okumak, hazır ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak ve yemeklere ek tuz eklememek alınabilecek önemli önlemler arasında bulunmaktadır. Vücudunuzun verdiği sinyalleri dikkate alarak, sağlığınız için tuz tüketiminizi kontrol altında tutmalısınız. Bu makale, yalnızca genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir. Okurların makalenin içeriğinden yola çıkarak kendi başlarına koyduğu teşhislerden ntv.com.tr sorumlu değildir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir kaygınız bulunuyorsa, doktorunuza danışmalısınız.