Apollon Tapınağı’na Gece Gezisi İmkanı!

Apollon Tapınağı'nda Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor
Hisar Mahallesi'nde bulunan Apollon Tapınağı, 1905 yılından beri Alman arkeologlar tarafından sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmalarına 2024'te Milet Müze Müdürlüğü başkanlığında devam ediliyor.
Antik çağın önemli "kehanet merkezi" olarak bilinen ve İyon tarzında inşa edilen dünyanın üçüncü büyük tapınağı olarak öne çıkan Apollon Tapınağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Geleceğe Miras" projesi kapsamında gece müzeciliği uygulamalarına geçiş yaptı.
Tapınakta gerekli ışıklandırmalar ve yürüyüş yolları tamamlanma aşamasına geldi. Gün batımından sonraki saatlerde tapınağı ziyaret etmek isteyenler, özel ışıklandırmalar altında kahinlerin mitolojik hikayelerine tanıklık etme fırsatı bulacak. Milet Müzesi Müdür Vekili Arife Aslan, tapınak alanında çevre düzenlemesine yönelik çalışmalara da yer verdiklerini belirtti.
Ziyaretçileri daha rahat karşılamak için yürütülen çalışmaları aktaran Aslan, "Son 7 aydır yoğun bir şekilde faaliyet yürütüyoruz. Yürüyüş yollarımız tamamlandı, sadece merdiven kısmı kaldı ve orayı da yakında bitireceğiz. Karşılama merkezinin inşaatı sona yaklaşıyor. 2-3 hafta içinde ziyaretçilerimizle buluşmayı umuyoruz. Burada yıllık yaklaşık 130-150 bin arasında bir ziyaretçi sirkülasyonu mevcut. Gece müzeciliği ile ziyaretçi sayımızın artmasını bekliyoruz." dedi.
Tapınağın aydınlatılmasının farklı tonlarda yapılacağını da bildiren Aslan, bu sürecin son aşamalarına gelindiğini ifade etti.
Apollon Tapınağı'nın her zaman dikkat çekici olduğunu vurgulayan Aslan, "Apollon Tapınağı'nın görkemi, ışıklandırmalarla birlikte ayrı bir boyut kazanacak. Bu büyüklükte ve ayakta kalan nadir eserlerden biri. Işıklandırmalar sayesinde algı düzeyi de değişecek. Böylece misafirlerimiz daha etkileyici bir alanda dolaşma fırsatı bulacak." ifadelerini kullandı.
Tapınağın tarihi hakkında bilgi veren Aslan, geçmişinin milattan önce 8. yüzyıla kadar uzandığını belirterek, bunu Apollon Tapınağı'nın nadir bir özelliği olarak ön plana çıkardı.
Apollon Tapınağı'nın Efes Artemis Tapınağı ile aynı dönemde inşa edildiğini aktaran Aslan, "Mimari açıdan büyük benzerlikler taşıyorlar. Ünlü coğrafyacı ve tarihçi Strabon, tapınağı ziyaret ettiğinde buradaki sütunlardan o kadar etkileniyor ki eserinde 'sütun ormanları arasında yer alan bir tapınak' ifadesini kullanıyor." bilgisini verdi.
"DİDİM'DEKİ KAHİNLERE DANIŞIYORLARDI"
Tapınağın antik dönemlerdeki kehanet merkezi işlevini açıklayan Aslan, sözlerine şunlarla devam etti:
"Mısır Firavunu, ünlü Lidya Kralı Kroisos ve Perslilere kadar birçok hükümdarın, gerçekleştirecekleri eylemler ve savaşlar için Didim'deki kahinlere danıştıklarını yazıtlar aracılığıyla biliyoruz. Ayrıca tapınağın varlığını sürdürebilmesi için büyük bağışlar toplaması şarttı. Bu bağışlar genellikle çevre devletlerden gelen önemli miktarda altınlar, değerli hediyeler ya da kutsal armağanlarla sağlanıyordu. Hatta çevre kentlerdeki krallar ve Mısır Firavunu Neko'nun burada zırhını bağışladığına dair yazıtlar bulunmaktadır."