Alzheimer Tedavisinde Çığır Açan Gelişme: İki Kanser İlaçları Umut Vaat Ediyor!

Alzheimer Hastalığı Tedavisinde Kanser İlaçlarının Umut Verici Rolü
Alzheimer hastalığının tedavisine yönelik sürdürülen araştırmaların bir yenisi, hastalığın gelecekteki tedavi seçeneklerinin kanser ilaçlarında olabileceğini ortaya koydu. Pazartesi günü yayımlanan bir araştırmada, iki kanser ilacının Alzheimer'ın henüz tedavi edilememiş semptomlarını yavaşlatma ya da tersine çevirme potansiyeli taşıdığı belirtildi.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bu noktada Alzheimer’ın erken dönemindeki ilerlemeyi durdurmak amacıyla Leqembi ve Kisunla isimli iki ilacın kullanımını onayladı. Ancak bilim insanları, bu tedavi yöntemlerinin etkilerinin sınırlı olduğunu vurguluyor.
Bazı ilaç şirketleri, Alzheimer’a yönelik geliştirdikleri ilaç programlarını başarısız denemeler sebebiyle askıya alırken, diğer firmalar mevcut ilaçların Alzheimer ile mücadelede kullanılıp kullanılamayacağını araştırıyor. ABD'nin San Francisco Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan çalışma bu çabaların bir parçası olarak öne çıkıyor.
İKİ KANSAK İLACINDAN UMUT VERİCİ SONUÇLAR
Bu araştırmada, bilim insanları bin 300'den fazla ilacın bulunduğu bir veritabanını inceledi. İnceleme sırasında antipsikotik, antibiyotik, mantar karşıtı ve kemoterapi ilaçları gibi çeşitli kategorilerdeki ilaçlar değerlendirildi. Araştırmacılar, bu ilaçların gen ifadesini nasıl etkilediğini de mercek altına aldı.
21 Temmuz'da Cell dergisinde yayımlanan sonuçlara göre, iki kanser ilacı, Alzheimer riskini azaltma potansiyeli en yüksek adaylar olarak öne çıktı. Deney farelerinin Alzheimer semptomlarını bu iki ilacın bir arada kullanıldığında yavaşlattığı veya tersine çevirdiği belirlendi. Bu ilaçlardan biri meme kanseri tedavisinde, diğeri ise kolon ve akciğer kanseri için kullanılıyor.
Araştırma süreçinde incelenen ilaçlar arasında yalnızca 90’dan azının, insanların beyin hücrelerindeki Alzheimer ile ilişkili genlerin ifadesini değiştirebildiği saptandı. Elektronik sağlık kayıtları, özellikle beş ilacın Alzheimer ile ilişkili riskleri azalttığını gösterdi. Araştırmacılar, bu ilaçlar arasından FDA onayına sahip olan iki kanser ilacını seçerek fareler üzerinde denemeler yaptı.
BİR ARADA DAHA ETKİLİLER
UCSF Bakar Bilgisayarlı Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nün Geçici Direktörü Marina Sirota, araştırmalarında kanser ilaçlarının bu tür bir etki yaratmasını beklemediklerini ifade etti.
Çalışmanın bulgularına göre, meme kanseri ilacı letrozole, sinir hücrelerindeki gen ifadesini değiştirirken, kolon ve akciğer kanseri tedavisinde kullanılan irinotecan, sinir sistemini destekleyen gliyal hücrelerdeki gen ifadesini etkiledi. Alzheimer hastalığı, sinir hücrelerinde tahribata yol açabilir ve gliyal hücrelerin çoğalmasına neden olarak beyinde iltihaplanmaya yol açabilir.
Araştırmacılar, iki ilacın bir arada kullanıldığında, yaşlılık döneminde Alzheimer semptomları gösteren farelerde beyin dejenerasyonunun tersine döndüğünü ve hafızalarının iyileştiğini gözlemledi. Ancak farelerde elde edilen sonuçların insanlarda aynı etkiyi yaratmayabileceği ihtimali nedeniyle, araştırmacılar bu ilaçların Alzheimer hastaları üzerinde test edilmesini umuyor.