Damla Cesur

Almanya'yı Endişelendiren Bundesbank Açıklaması

Almanya'yı Endişelendiren Bundesbank Açıklaması

Almanya Merkez Bankası’ndan İhracatçıların Rekabet Gücüne Dair Uyarı

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Alman ihracatçıların uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün zayıflaması nedeniyle önemli ölçüde pazar kaybı yaşadığını duyurdu.
Bundesbank'ın mayıs ayına ait ekonomik raporu yayımlandı.
Raporda, Alman ekonomisinin rekabetçiliğinin azalmasıyla birlikte, ihracatçıların 2021'den bu yana küresel pazar paylarında dikkate değer kayıplar yaşadığı ifade edildi.
2008 yılı finansal krizi sonrası, Alman ihracatçılarının pazar paylarının 2016 yılına kadar büyük ölçüde sabit kaldığı belirtilirken, "Almanya'nın ihracat pazar payları, 2017 yılından bu yana, özellikle de 2021'den itibaren azalma göstermektedir." denildi.
Raporda, rekabet gücündeki gerilemenin birçok sektörde hissedildiği vurgulanarak, ülkenin 2021 ile 2023 yılları arasında yaşadığı ihracat pazar payı kayıplarının dörtte üçünden fazlasının, yerli ihracatçıları uluslararası alanda daha az rekabetçi hale getiren arz tarafı koşullarındaki kötüleşmeden kaynaklandığı kaydedildi.
Rekabetçiliğin düşüşünün, Alman ekonomisinde pek çok şirketi zor durumda bırakan yapısal sorunlara işaret ettiğine değinilen raporda, "Bunlar arasında demografik değişimler, nitelikli iş gücü eksikliği, artan birim iş gücü maliyetleri ve yükselen bürokrasi yer almaktadır." ifadeleri yer aldı.
Raporda, makine mühendisliği, elektrik mühendisliği ve kimya sektörü gibi enerji yoğun alanların, rekabet gücündeki düşüşe en fazla katkı veren sektörler arasında olduğu belirtilerek, artan enerji maliyetleri ve tedarik zincirindeki aksaklıkların da durumu olumsuz etkilediği aktarıldı.
Çin İle Artan Rekabet
Almanya’nın küresel piyasalarda diğer gelişmiş ekonomilere kıyasla daha zayıf bir performans sergilediğine dikkat çekilen raporda, Çin’in Alman şirketleri için giderek daha fazla bir rakip haline geldiği belirtildi.
Raporda, ülkenin iş ortamını iyileştirmek için çalışma teşviklerinin gücünün artırılması, özel yatırımlar için vergi indirimlerinin sağlanması, nitelikli göçmenlerin önündeki engellerin kaldırılması, bürokrasinin azaltılması ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi gibi acil reformların gerekliliğine vurgu yapıldı.