Atilla Türkoğlu

Almanya'nın Ekonomik Krizi: İflaslar 20 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Almanya'nın Ekonomik Krizi: İflaslar 20 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı

Almanya'da İflas Eden Şirket Sayısı Rekor Seviyeye Ulaştı

Almanya'daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH) tarafından yapılan açıklamalara göre, ülkede iflas eden şirket sayısının 2025 yılının ikinci çeyreğinde 2005'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı ifade edildi.
IWH, Almanya'daki haziran ayına ait iflas trendleri raporunu sundu. Rapora göre, Almanya’da şirketlerin ve ortaklıkların iflas başvuruları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23 artış göstererek 1420’ye ulaştı.
Bu iflas sayısı, 2016-2019 yılları arasında, Covid-19 pandeması öncesi dönemdeki haziran ayları ortalamasına göre yüzde 50 daha fazla bir rakamı temsil ediyor.
2025'in ikinci çeyreğinde toplam 4 bin 524 şirket iflas ederken, yaklaşık 45 bin istihdam da etkilendi. 2024’ün ikinci çeyreği ile kıyaslandığında nisan-haziran dönemindeki iflas sayısındaki artış yüzde 7 olarak kaydedildi.
Açıklamada, "(Nisan-haziran döneminde kaydedilen iflas sayısı) 2005'in üçüncü çeyreğinden bu yana en yüksek iflas eden şirket ve ortaklık sayısını yansıtmakta. Hatta bu sayı, 2009'daki büyük ekonomik ve mali kriz sonrası rakamlardan bile daha yüksektir." ifadelerine yer verildi.
IWH İflas Araştırmaları Bölüm Başkanı Steffen Müller, mevcut yüksek iflas oranının yalnızca bir kısmının mevcut makroekonomik sorunlarla ilişkilendirilebileceğini belirtti.
Müller, "Uzun bir dönem boyunca, aşırı düşük faiz oranları iflasları önlemişti ve Covid-19 pandemisi sırasında hükümet destekleri bile, zaten zayıf olan birçok şirketin piyasada kalmasına yardımcı oldu." açıklamasında bulundu.
Yüksek enflasyon sonrası faiz oranındaki artışın ve hükümet desteğinin sona ermesinin, 2022’nin ortalarından itibaren iflaslarda bir artışa yol açtığını vurgulayan Müller, artan iflas sayısının sürdürülebilir şirketler için gerekli ama sancılı olan piyasa konsolidasyonu ve yapısal düzenlemelerin bir göstergesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
EKONOMİK BÜYÜME ZORLAŞIYOR
Öte yandan, Alman ekonomisi 2025'in ilk çeyreğinde her ne kadar yüzde 0,4 ile beklenenden daha güçlü bir büyüme kaydetse de, ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Birliği arasındaki gümrük vergisi ihtilafları, şirketler ve tüketiciler arasında belirsizlik yaratmaya devam ediyor.
Tarife savaşları ve Trump'ın bazı açıklamaları, küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkilerine dair endişeleri artırırken, analistler bu durumu Trump'ın gümrük vergisi politikasını Alman ekonomisinin büyümesi için "özel bir risk" olarak nitelendiriyor.
Bölgedeki diğer ülkelere kıyasla daha fazla imalat sektörüne bağımlı olan Alman ekonomisi, üretimdeki kalıcı zayıflık nedeni ile de savunmasız durumda kalmaya devam ediyor.
Ekonomi, 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 0,2 oranında küçüldü. Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomik yavaşlamaya neden olmasıyla birlikte art arda ikinci yıl daralma yaşandı.
Hükümet, 24 Nisan'da bu yıl için daha önce yüzde 0,3 olarak belirlenen büyüme tahminini, ABD Başkanı Donald Trump'ın politikaları sonucu meydana gelen küresel ticari gerginliklerle birlikte sıfıra indirmişti.