Almanya'nın 6 Aylık Gönüllü Askerlik Projesi: İş Dünyası Tedirgin!

Almanya, Gönüllü Askerlik Planıyla Yedek Asker Sayısını Artırmayı Hedefliyor
Rusya-Ukrayna savaşının 3 yılı aşkın süredir sürmesi, NATO ülkelerini savunma yeteneklerini artırma konusunda çeşitli önlemler almaya sevk ediyor. Bu çerçevede, Almanya’nın ülkedeki yedek asker sayısını yükseltmek amacıyla 6 aylık gönüllü askerlik programını devreye alacağı iddia ediliyor.
Reuters haber ajansına verilen bilgilere göre, Almanya’nın bu askerlik planı kapsamında askerlere temel görevler içeren bir eğitim sunulacak. Gönüllülük esasına dayanacak olan bu projenin hayata geçmesi halinde, Almanya’nın mevcutta 100 bin olan eğitimli yedek asker sayısını iki katına çıkarabileceği düşünülüyor. Ancak Almanya Savunma Bakanlığı, konu hakkında herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı.
İŞ DÜNYASINDA GÜÇLENEN REKABET ENDİŞELERİ
Öte yandan, Almanya’daki Hristiyan Demokrat - Sosyal Demokrat koalisyon hükümetinin askerlik konusundaki bu tür adımlarının iş dünyasında kaygıyla karşılandığı bildiriliyor.
The Financial Times (FT) gazetesinin haberine göre, Almanya ordusunun yeni asker elde etme çabaları, benzer personel bulma sorunlarıyla karşılaşan işletmelerde endişelere yol açtı. Zorunlu askerlik ya da benzeri bir sistemin devreye girmesi durumunda, bunun iş gücü piyasasındaki rekabeti artırabileceği öngörülüyor.
Gazeteye görüş veren iş dünyası temsilcileri, Almanya ordusunu güçlendirme çabalarını desteklediklerini belirtirken, zorunlu askerlik gibi bir sisteme dönülmesinin, nitelikli iş gücü bulma konusunda zaten sıkıntı çeken şirketler için yeni bir zorluk yaratacağını vurguladılar.
Ülkenin en büyük işveren kuruluşu BDA’nın yöneticisi Steffen Kampeter, bu "kritik güvenlik durumunda" Almanya’nın "silahlı kuvvetlerini güçlendirme çabalarını takdirle karşıladıklarını ancak ordunun sivil personel talebi konusunda da rekabet edebilmesinin gerektiğini" ifade etti. Kampeter, “Evet, daha fazla aktif askere ihtiyacımız var. Evet, yedek asker sistemini genişletmemiz gerekiyor. Ancak sadece güçlü bir ekonomi bunu mümkün kılabilir” dedi.
“GEREKEN PERSONEL BİZDEN ALINIRSA ÇALIŞMA KOŞULLARI DAHA ÖNEMLİ HALE GELİR”
OECD verilerine göre, işsizliğin zirve noktalara ulaştığı ve en kısa çalışma saatlerinin bulunduğu Almanya, hükümetin ekonomiyi yeniden canlandırmak için çalışma sürelerini uzatma hedefi güderken, bunun sağlık, eğitim ve mühendislik gibi alanlardaki nitelikli iş gücü eksikliğini gidereceği umuluyor.
Kampeter, silahlı kuvvetlerin iş gücü üzerindeki rekabetinin artması durumunda bu çabaların daha da kritik hale geleceğine dikkat çekti. Kampeter, “Eğer gerekli personel bizden alınırsa, bu, haftalık çalışma süreleri, çalışma hayatının uzunluğu, yarı zamanlı çalışanların iş gücüne daha iyi entegrasyonu gibi konuların daha çok önem kazanacağı anlamına geliyor” şeklinde konuştu.
Öte yandan, geçen yıl Münih'teki Ifo Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, zorunlu askerlik sisteminin uygulamaya konulmasından ziyade gönüllü askerlik programının daha cazip hale getirilmesi için yatırım yapmanın daha etkili bir yaklaşım olacağını göstermişti. Almanya Maliye Bakanlığı’nın yaptırdığı bu çalışma, zorunlu askerlik modelinin ülke ekonomisi için yüksek maliyet getireceği ve bireylerin iş veya eğitim hayatına geçişlerini geciktirerek ekonomik durumlarına olumsuz etkide bulunacağı uyarısında bulunmuştu.