Murat Çağrı

Almanya İktisatında Yeniden Canlanma Dönemi!

Almanya İktisatında Yeniden Canlanma Dönemi!

Almanya'da Sanayi Üretimi Beklentileri Aştı

Almanya'da sanayi üretimi, otomotiv ve ilaç sektörlerindeki kayda değer büyüme sayesinde mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1.2 artış göstererek ekonomistlerin tahminlerini geride bıraktı.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), sanayi üretimine dair mayıs ayı geçici verilerini paylaştı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, mayıs ayında bir önceki aya oranla yüzde 1.2'lik bir artış yaşadı.
Piyasalarda sanayi üretimi ile ilgili beklentiler mayıs ayında durgunluk olacağı yönündeydi.
Verilere göre, mayıs ayında önceden belirlenmiş olan enerji ve inşaat hariç sanayi üretimi yüzde 1.4 oranında arttı. Bu büyüme, otomotiv sektöründeki yüzde 4.9 ve enerji sektöründeki yüzde 10.8'lik artışlardan ciddi bir şekilde destek aldı. Ayrıca, ilaç sektöründeki yüzde 10'luk artış da genel sonuç üzerinde olumlu bir etki yarattı.
Söz konusu dönemde sanayi üretimi içinde sermaye malı üretimi yüzde 4.1 artarken, ara malı üretimi ise yüzde 2.1 azaldı.
Mayıs ayında tüketim malları üretiminde yüzde 0.5 ve inşaat sektöründe yüzde 3.9'luk bir düşüş gözlemlendi.
Daha önce aylık yüzde 1.4 olarak açıklanan nisan ayı sanayi üretimi verisi de, yüzde 1.6'ya revize edildi.
YÜKSEK BELİRSİZLİK
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Sanayi üretiminin nisanda ABD'nin gümrük vergisi ile ilgili açıklamalarının etkisiyle geçici bir gerileme yaşadığı, ancak yılın başından bu yana devam eden artış eğiliminin sürdüğü gözlemleniyor. Ancak gelecek gelişmeler yüksek belirsizlik ile karakterize edilmektedir." denildi.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DERİNLEŞEN DURGUNLUK KAYGI VERİCİ
Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia, Alman inşaat sektöründe derinleşen durgunluğun endişe verici olduğunu belirterek, "Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin bu sektördeki faaliyetlere olumlu bir etkisinin olmadığı barizdir. Bu durum, indirimlerin kısa vadeli faiz oranları üzerinde etkili olmasına karşın uzun vadeli faiz oranlarını etkilememesinden kaynaklanmaktadır." şeklinde yorum yaptı.
ALMAN EKONOMİSİ BÜYÜMEDE ZORLANIYOR
Öte yandan, Alman ekonomisi 2025'in ilk çeyreğinde beklenenden daha güçlü bir büyüme kaydetse de, yüzde 0.4'lük bu artış, ABD Başkanı Donald Trump ile AB arasındaki gümrük vergisi sorunları nedeniyle belirsizlik yaratmaya devam ediyor.
Tarife savaşları ve Trump'ın bazı ifadeleri, küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkileri artırırken, analistler bu durumu, Trump'ın gümrük vergisi politikasını Alman ekonomisinin büyümekteki "özel risk" faktörü olarak değerlendirmektedir.
Diğer bölge ülkelerine kıyasla, imalat sektörüne daha fazla bağımlı olan Alman ekonomisi, üretimdeki sürekli zayıflık sebebiyle kırılganlığını sürdürüyor.
Ekonomi, 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 0.2 geriledi. Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunlar, ekonomiyi olumsuz etkileyerek art arda ikinci yıl küçülmeye sebep oldu.
Hükümet, 24 Nisan'da bu yıl için daha önce yüzde 0.3 olarak belirlenen büyüme tahminini, ABD Başkanı Donald Trump'ın politikalarının etkisiyle, küresel ticari gerginlikler yüzünden sıfıra indirmişti.