Almanya'da İsrail Gerilimi: Dışişleri Bakanlığı'nda İsyan Patlak Verdi

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nda İsrail Politikası Üzerine Rahatsızlık İddiası
Almanya Dışişleri Bakanlığında görevli bazı diplomatların, hükümetin İsrail'e yönelik politikasından rahatsız olduğu iddiaları gündeme geldi. Spiegel dergisinde "Dışişleri Bakanlığında ayaklanma" başlığıyla yer alan habere göre, Almanya'nın İsrail politikası, diplomatlar arasında hayal kırıklığı yaratmakta. Şu anda yaklaşık 130 diplomat, kurum içindeki sohbet gruplarında Dışişleri Bakanı Johann Wadephul'dan İsrail'e karşı daha sert tedbirler alınmasını talep ediyor. Bakanlıkta bazı ofis kapıları ve kantinlerde Gazze'ye destek veren afişlerin asılı olması dikkat çekiyor.
"SİLAH DESTEĞİ HUKUKİ SORUMLULUK GETİREBİLİR"
Çoğunluğu 30-40 yaşlarındaki ataşeler, danışmanlar ve daire başkan yardımcıları raporlar hazırlamakta, ancak karar alma süreçlerine dahil olmamaktadır. Hiyerarşinin üst kademelerindeki deneyimli diplomatlar devletin çıkarlarını savunmaya devam ederken, genç diplomatlar Almanya'nın, uluslararası arenada aynı tutumu sergilemesi gerektiğini dile getiriyor. Diplomatlardan bir kısmı, Almanya'nın İsrail'e sağladığı silah desteğinin gelecekte hukuken sorun yaratabileceği endişesini taşıyor. Uluslararası hukuka dayanan argümanlarını sunan diplomatlar, Uluslararası Adalet Divanı'nın Gazze'de savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ya da soykırım iddialarıyla ilgili karar vermesi durumunda, Almanya'nın sağladığı silahlarla suçlayıcı bir merkeze oturabileceği uyarısında bulunuyor.
DİPLOMAT SAYISI ARTIYOR
Mısır ve Pakistan gibi ülkelerde büyükelçilik yapmış olan eski diplomat Martin Kobler, Dışişleri Bakanlığında uluslararası hukuka bağlılığın, devlet çıkarlarıyla çelişmemesi gerektiğine inanan diplomat sayısının giderek arttığını ifade etti. Kobler, meslektaşlarının, Almanya'nın Avrupa Birliği (AB) içindeki diğer üye ülkelerle yalnızlaşmasını endişeyle karşıladığını belirtti. Geçtiğimiz ay, 13 eski büyükelçi, Alman hükümetine "İsrail ile silah ihracatı ve askeri işbirliği konusunda daha kısıtlayıcı bir duruş" benimseme çağrısında bulunan bir mektubu kamuoyuna sundu. Dışişleri Bakanlığı, diplomatların karşıt görüşlerini dile getirdiği sohbet grubunun varlığını kabul ederken, Bakan Wadephul'un bu konuyu görüşme gündeminde tuttuğunu aktardı.