Almanya’da Eğitim Çalkantısı: Almanca Bilmeyen Öğrencilere Kapılar Kapanabilir mi?

Almanya, Dil Bilmeyen Göçmen Öğrencilere Sınırlama Getirebilir
Almanya, Almanca bilmeyen göçmen öğrencilere yönelik yeni kısıtlamalar getirme yolunda adımlar atmayı düşünüyor. Eğitim Bakanı Karin Prien, dil bilmeksizin eğitim sistemine katılan çocuk sayısının artış göstermesi üzerine bu konuya değindi. Prien, göçmen kökenli öğrenciler için okullarda bir kota uygulanması ihtimalinin bulunduğunu belirtti; önemli olanın ise çocukların okula başladıklarında Almanca bilmeleri gerektiğini ifade etti.
Prien'in bu açıklamaları, iktidar koalisyonu içinde bile tartışmalara yol açtı. Alman WELT televizyonuna yaptığı açıklamada Prien, kota fikrini okullar için “mümkün bir model” olarak tanımlayarak Danimarka'da uygulanan sisteme atıfta bulundu.
Eğitim Bakanı, "İster yüzde 30 ister yüzde 40 olsun, diğer ülkelerin deneyimlerine göz atmanın her daim faydalı olduğunu düşünüyorum. Önemli olan, çocukların okula başladıklarında Almanca konuşabiliyor olmalarıdır" diyerek Almanca bilmeden eğitim sistemine entegre olan çocuk sayısındaki artışa dikkat çekti.
4 Yaşındaki Çocuklar İçin Test Talep Ediyorlar
Prien, ayrıca Almanya'da göçmen kökenli olmayan ailelerde bile dil ve gelişim sorunlarına vurgu yaparak, bunun ebeveynlerin davranışlarındaki değişikliklerden kaynaklandığını ifade etti. BILD'e verdiği bir mülakatta çocukların artık sahip olmadığı ayakkabı bağcığı bağlama, bisiklete binme veya yüzme gibi becerilere de dikkat çekti. İktidardaki koalisyon, 4 yaşındaki çocuklar için ülke çapında zorunlu bir dil ve gelişim testinin uygulanmasına destek veriyor.
Eleştiriler Ne Yönde?
İlk tepki hükümetin uyum konularından sorumlu komiseri Natalie Pavlik'ten (Sosyal Demokrat Parti, SPD) geldi. Pavlik, kota uygulanmasının olasılığını reddetti. "Almanya'nın sınıflarda bir kotaya ihtiyacı yok" diyen Pavlik, eğitim sistemindeki dengesizliklerin bu şekilde çözülemeyeceğini savundu. Ancak her çocuğun Almanca konuşabilmesi gerektiğini vurguladı.
Sosyal Demokrat Parti'nin eğitim sözcüsü Jasmine Hostert de bakanın açıklamalarına sert tepki gösterdi: "Kota veya benzeri modellerin getirilmesini kesinlikle reddediyorum. İyi bir eğitim ve kapsayıcılık, hedef odaklı destekle sağlanır, dışlamalarla değil" diyerek anaokullarının güçlendirilmesi çağrısında bulundu.
Model Temelli Öğrenme Yetersiz Kalabilir
Alman Öğretmenler Birliği Başkanı Stefan Duhl ise bu durumu “mantıklı ve ideal bir fikir” olarak değerlendirdi ancak uygulanması durumunda ortaya çıkabilecek sorunlara dikkat çekti. Duhl, "Bir sınıfta anadili Almanca olmayan ya da çok az Almanca bilen çocukların oranı yüzde 90'a ulaştığında, model temelli öğrenme yetersiz kalabilir ve çocukların sınıf dışındaki Almanca kullanımı zorlaşır. Okul bahçesinde hâlâ anadillerini konuşuyorlar" şeklinde görüş bildirdi.