Cemre Duman

"Ağlayan Gelin" Cezasıyla Gözdağı Veriyor: 20 Günlük Ömür ve 244 Bin Lira Koparma Bedeli!

### Elazığ'ın Arıcak İlçesinde Ters Lalelerin Görsel Şöleni

Elazığ’ın Arıcak ilçesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek rakımlı bölgelerinde yetişen ve halk arasında "Ağlayan Gelin" ya da "Hüzün Çiçeği" olarak adlandırılan ters laleleriyle, bahar aylarında benzersiz bir görsel şölen sunuyor.

Karların erimeye başlamasıyla birlikte yüksek rakımlı köylerde ve dağlık alanlarda filizlenen ters laleler, adeta doğanın tablo gibi manzaralarını gözler önüne seriyor. Her yıl kısa bir süre çiçek açan bu özel bitki, sevdiğine kavuşamayan bir gelini simgeleyen "Ağlayan Gelin" ismiyle tanınıyor. Bu çiçeklerin görsel ziyafeti ise yaklaşık iki hafta sürüyor.

İlkbaharın güzel görüntüleri arasında yer alan ters laleler, yalnızca doğal alanlarla sınırlı kalmayıp, Arıcak ilçesindeki yüksek rakımlı köylerin bahçelerine de ekilerek korunuyor. Bu tür çabalar, ters lalelerin neslinin devamı açısından büyük bir öneme sahip.

Ters laleler sadece Elazığ’da değil, aynı zamanda Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Adıyaman, Hakkari, Van, Şanlıurfa, Şırnak ve Muş gibi illerde de gözlemlenmektedir. Ancak, bu endemik bitki, yılın yalnızca 20 günü hayatta kalabilmekte olup, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu çiçekleri koparanlara ise 244 bin 315 lira gibi yüksek bir ceza uygulanmaktadır.

Arıcak ilçesindeki Saman Mahallesi’ndeki bahçelerde ters lalelerin görsel şölen oluşturduğunu belirten Salih Bayar, "Bu çiçeğin yaşam süresi sadece 20 gündür. Bu yıl Ramazan bayramına denk geldiği için çok fazla ziyaretçi olmuyor. Bildiğiniz üzere, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan değerli bu çiçeğin koparılması ya da zarar verilmesi, doğal ortamından uzaklaştırılması büyük cezaî yaptırımlarla karşılaşıyor. Biz ise bu nesli tükenmekte olan çiçeğimizin varlığını sürdürebilmesi adına tohumlarını her yere serpiştirdik" şeklinde konuştu.