Adli Tıp Uzmanı Murat Çalık'tan Önemli Açıklama: "Nüks Belirtileri Görülmedi"

Adli Tıp Kurumundan Mehmet Murat Çalık Hakkında Açıklama
Adli Tıp Kurumu (ATK), İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik "yolsuzluk" soruşturması kapsamında tutuklanarak Beylikdüzü Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Mehmet Murat Çalık hakkında düzenlenen mütalaada "herhangi bir tahrifat söz konusu olmadığı" ifade etti.
ATK'nin Çalık ile ilgili sonra iddia edilen hususlara dair yaptığı açıklamada, Çalık'ın İhtisas Kurulu'nda 16 Temmuz'da gerçekleştirilen muayenesinde, 1999 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından akut miyeloid lösemi (AML) M4 tanısı almış olduğunu ve bu hastalıkla ilgili tedavi süreçlerinin devam ettiğini belirttiği kaydedildi.
Ancak kurula iletilen adli dosya içerisinde mevcut belgelerde, Çalık'ın ilgili hastalığı geçirdiğine dair bir patoloji raporu ve tıbbi tedavi belgesinin bulunmadığı vurgulandı. Açıklamada, "Adli dosyada mevcut olan tıbbi belgeler ve muayene bulgularına göre, 26 yıldır aktif lösemi hastalığı olmadığı, bu nedenle remisyonda olduğu düşünülmektedir. Tıbben, AML hastalığı 10 yıl içerisinde nüks etmediği takdirde tam şifa durumu (kür) olarak kabul edilmektedir" ifadeleri yer aldı.
Açıklamada ayrıca, şu değerlendirmelere yer verildi:
"İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından 1 Temmuz tarihinde düzenlenen patoloji raporunda, blast oranının yüzde 4-5 civarında olduğu, alınan biyopsi örneğinin büyük çoğunluğunun kortikal kemik olarak bilinen iliksiz alandan alındığı, bu biyopsi sonucundan elde edilen kemik iliği materyalinin teşhis için yeterli olmadığı, klinik malignite şüphesi durumunda ise daha ileri hematoloji ve patoloji merkezlerinde inceleme ve değerlendirme önerildiği patoloji uzmanı tarafından belirtilmiştir.
Yapılan laboratuvar incelemesinde flow sitometride blast oranının yüzde 1-2 olarak tespit edildiği, kemik iliği aspirasyon değerlendirmesinde atipik (anormal) hücre gözlemlenmediği, genetik incelemelerde displazi (anormal hücre üretimi) lehine bir bulguya ulaşılmadığı ve şahsın tıbbi belgeleri ile mevcut durumunun birlikte değerlendirildiğinde, blast oranının ilgili İhtisas Kurulu tarafından yüzde 3-4 olarak belirlendiği açıklanmıştır."
"HERHANGİ BİR TAHRİFAT SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1 ve 7 Temmuz tarihlerinde düzenlenen patoloji ve sağlık kurulu raporlarında, Çalık'a ait tüm patolojik sonuç ile değerlendirmelerin "eksiksiz ve tam bir şekilde kayda geçirildiği ve blast oranının yüzde 4-5 olduğunun açıkça ifade edildiği" belirtildi. Bu doğrultuda, şunlar kaydedildi:
"İhtisas Kurulumuz tarafından düzenlenen mütalaada herhangi bir tahrifat olması söz konusu değildir. Dünya Sağlık Örgütü 2023 kriterlerine göre, kişinin akut miyeloid lösemi tanısı alabilmesi için blast oranının yüzde 20 ve üzerinde olması gerekmektedir. Blast oranının yüzde 5-19 arasında olması ise miyelodisplastik sendromu ifade etmektedir. Ancak 26 yıldır aktif hastalığı olmayan (remisyonda bulunan) şahsın kemik iliği aspirasyon biyopsisi ve genetik incelemeleriyle, displazi ve nüks yönünde bir bulguya rastlanmamıştır."
Açıklamada, "İlgili İhtisas Kurulumuzca 16 Temmuz tarihinde düzenlenen mütalaada belirtildiği üzere talep edilen tetkik ve işlemler tamamlandıktan sonra, şahsın son durumunu gösteren sağlık kurulu raporu ve yapılan tetkiklerin gönderilmesinin ardından ilgili İhtisas Kurulumuz tarafından yeniden değerlendirme gerçekleştirilecek ve nihai karar verilecektir" denildi.