Damla Cesur

ABD'nin Hızla Uygulamaya Geçirdiği Sınır Dışı Stratejisi: Göçmenler Yeni Ülkeleri Bekliyor!

ABD'nin Hızla Uygulamaya Geçirdiği Sınır Dışı Stratejisi: Göçmenler Yeni Ülkeleri Bekliyor!

ABD'de Göçmenlere Yönelik Sınır Dışı Politikaları Güçleniyor

ABD'deki Donald Trump yönetiminin göçmenler üzerindeki gözaltı ve sınır dışı uygulamaları hız kazanıyor. Ülke basınında yer alan bir belge, federal göçmenlik yetkililerinin göçmenleri, yalnızca 6 saat içerisinde vatandaşı olmadıkları ülkelere sınır dışı etmeye hazırlandığını ortaya koydu. Bu belge, göçmenlerin gönderdikleri ülkelerde zulüm veya işkenceye maruz kalmayacaklarına dair bir güvenceleri bulunmasa dahi, sınır dışı edilme olasılığının bulunduğunu gösterdi. 
The Washington Post (WP) gazetesinin haberine göre, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) Kurumu Direktör Vekili Todd M. Lyons, geçen hafta kendi personeline kurum içi bir yazı gönderdi. Bu yazıda, ABD Yüksek Mahkemesi'nin geçtiğimiz ayki kararının göçmenlerin “alternatif” ülkelere gönderilmesine derhal başlanmasına olanak sağladığı ifade edildi. 
Yazıda, göçmenlerin yetkililer tarafından kendilerine güvenli olacaklarına dair herhangi bir “diplomatik güvence” verilmeden, 24 saat öncesinde haber verilerek üçüncü ülkelere gönderileceği belirtildi. “Acil” durum söz konusu olduğunda ise bu sürenin 6 saate kadar düşeceği vurgulandı. “Garanti” verilen göçmenler için ise önceden herhangi bir bildirim yapılmadan sınır dışı işlemi yapılabileceği kaydedildi. 
MAHKEME KARARLARI YETERSİZ KALABİLİR
Lyons'un gönderdiği yazıya göre, Dışişleri Bakanlığı'nın söz konusu “güvencelerin inandırıcı olduğuna inanması” durumunda, ICE’nin “başka bir prosedüre ihtiyaç duymaksızın” kişileri üçüncü ülkelere sınır dışı edebileceği ifade edildi. 
ABD, göçmenleri nadiren vatandaşı olmadıkları ülkelere gönderirken, avukatlar mevcut durumda, uzun süredir ABD'de bulunan, çalışma izni ve aileleri olan kişilerin, aile bağları olmadığı ve hatta dillerini bile konuşmadıkları ülkelere de gönderilebileceği konusunda uyardı. 
Gönderilen yazı, nihai sınır dışı kararı verilen ancak bu ülkelerde tehlike ile karşılaşabilecekleri için kararlarını mahkeme tarafından durdurulan göçmenleri de kapsıyor. Bu durumda, bu kişilerin de sınır dışı edilebileceği öne sürüldü. 
“BİNLERCE CAN RİSKE ATILACAK”
Lyons’a göre, sınır dışı edilmekten korktuklarını bildiren göçmenler, potansiyel koruma için incelemeye alınacak. Ancak avukatlar, hükümetin planının göçmenlere, gönderilmek istedikleri ülkede karşılaşabilecekleri tehlikeleri değerlendirebilmeleri için yeterli zaman tanımadığını belirtiyor. 
Ulusal Göç İhtilaf İttifakı adlı kuruluşun icra direktörü Trina Realmuto, “Bu, binlerce canı zulüm ve işkence riski ile karşı karşıya bırakıyor” ifadelerini kullandı. 
Kuruluş, Massachusetts merkezli bir dava kapsamında Mart ayında mahkemeye başvurarak, ABD hükümetinin insanları zarar görebilecekleri veya ölebilecekleri yerlere göndererek federal yasaları ihlal ettiğini dile getirmişti. 
Bölge Hakimi Brian Murphy, ABD hükümetinin göçmenleri karar itirazında bulunmaları için “anlamlı” bir fırsat sunmadan sınır dışı etmesine "dur" demişti. Yüksek Mahkeme ise 23 Haziran'daki kararında sınır dışı işlemlerinin devam etmesine hükmetmişti. Karara karşı olan Hakim Sonia Sotomayor, mahkemenin kararının insanları riske attığına dair uyarıda bulunmuştu.