ABD’nin Göçmen Bütçesi Askeri Harcamaları Geride Bıraktı!

ABD Senatosu'ndan Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza İçin Dev Bütçe Onayı
Amerika Birleşik Devletleri Senatosu, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) birimini ülkenin en büyük iç güvenlik kolluk kuvveti konumuna getiren ve Başkan Donald Trump’ın göçmenlik uygulamaları çerçevesinde öngördüğü büyük bütçeyi onaylayan bir tasarıyı kabul etti.
Söz konusu bütçe, İsrail de dahil pek çok ülkenin yıllık askeri harcamalarını geride bırakıyor.
150 MİLYAR DOLARLIK YASA TASARISI
Temsilciler Meclisi’nden de geçmesi durumunda, Trump’ın göçmenlik politikaları kapsamında ICE’ye büyük miktarda kaynak tahsis edilecek.
Dört yıllık toplam maliyeti 150 milyar doları bulması beklenen bu yasa tasarısı, ülkenin göçmenlik sisteminde köklü değişiklikler yapma potansiyeline sahip.
Bu bütçe ile, hem güvenlik güçlerinin hem de göçmen gözaltı merkezlerinin kapasitesinin önemli ölçüde artırılması planlanıyor. Ancak, ABD’ye yasal yollarla göç etmenin maliyeti de artış gösterecek.
BİN SAYFA UZUNLUĞUNDA
Salı günü Senato'dan zor bir şekilde geçen tasarının yaklaşık bin sayfa uzunluğunda olduğu ifade ediliyor. 2029 yılına kadar yıllık ortalama 37,5 milyar dolarlık harcama öngören bu plan, dünya genelinde yalnızca 15 ülkenin askeri bütçesinden daha düşük bir seviyeye sahip.
Örneğin, İtalya'nın 2023 yılı savunma bütçesi 30,8 milyar dolar iken; İsrail’in (30 milyar), Hollanda’nın (27 milyar) ve Brezilya’nın (26,1 milyar) askeri harcamaları da bunun üzerinde yer alıyor.
GÖZALTI BÜTÇESİ 13 KAT ARTACAK
Çeşitli kuruluşlar tasarıyı farklı açılardan analiz etti. Ulusal Göçmenlik Hukuku Merkezi’ne göre ICE’nin gözaltı bütçesi 2024’e kıyasla 13 kat artarak 45 milyar dolara ulaşacak. Bu bütçe ile bekar yetişkinler ve aileler için yeni göçmen gözaltı merkezlerinin inşası hedefleniyor.
Tasarı ayrıca, ICE’ye bağlı faaliyetler için 29,9 milyar dolarlık ek kaynak ayrılmasını öngörüyor. Bu fon, yeni personel alımları ve gözaltındaki göçmenlerin taşınması ile sınır dışı edilmelerine ilişkin ulaşım sözleşmelerini kapsıyor.
SINIRLARIN KORUNMASI İÇİN DEV KAYNAK
Gözaltı İzleme Ağı’nın değerlendirmelerine göre ise 59 milyar dolarlık bütçe, sınırın askeri ekipmanlarla donatılmasına ayrılmış durumda. Bu kapsamda, sınır duvarı inşası, Gümrük ve Sınır Muhafaza (CBP) ajanları, araçlar ve gözetleme teknolojileri bulunuyor.
Tasarı ayrıca, göçmen karşıtı politikaları uygulayan eyaletlere geri ödeme yapılması için 10 milyar dolar, sınırda görev yapmak üzere ordu personelinin konuşlandıralabilmesi için Savunma Bakanlığı’na 1 milyar dolar aktarılmasını da öngörüyor.