ABD'de "Nazi Kanunu" ile Vatandaşlığa Veda Geliyor!

ABD'de Nazilere Karşı Kullanılan Yasa Kapsamını Genişletebilir
Amerika Birleşik Devletleri'nde, Nazilere karşı uygulanan bir yasanın kapsamının artırılacağına dair iddialar gündeme geldi. Söylentilere göre, ABD vatandaşlığı için yalan söylediği tespit edilen eski Nazi bireylerini vatandaşlıktan ve ülkeden çıkarma amacı taşıyan yasa, göçmenlere yönelik sert politikalarını uygulamaya koyan Başkan Donald Trump’ın ikinci döneminde, "ulusal güvenliğe potansiyel tehdit oluşturan" kişilere karşı da kullanılabilecek.
CNN International’ın edindiği bilgilere göre, Adalet Bakanlığı tarafından geçtiğimiz ay yayımlanan bir bildiride, avukatlara "vatandaşlıktan çıkarma faaliyetlerinin" daha geniş bir kitleyi kapsaması gerektiğine dair bir mesaj iletildi.
CNN’in aktardığına göre, bahsi geçen hukuki "araç", ABD Adalet Bakanlığı tarafından yıllar boyunca, yalan beyan ederek ABD vatandaşı olmuş eski Nazilere karşı uygulanmıştı. Söz konusu yasa, Adalet Bakanlığı’na "kayıtlarını tahrif eden veya yasadışı geçmişlerini gizleyen suçluları" vatandaşlıktan çıkarma yetkisi tanıyordu. Bu yasaya şimdi daha geniş bir kitleye yönelik uygulamalar eklenebilir.
“AMAÇ, GÖÇMENLERİN KALBİNE KORKU SALMAK”
ABD Adalet Bakanlığı’nın haziran ayında yaptığı duyuruda, bu çalışma çerçevesinde "şiddet içeren suçlar işleyen, çete ve uyuşturucu karteli üyelikleri bulunan veya dolandırıcılık yapan" kişilere öncelik verilmesi istendi.
Pek çok yetkili ve uzman, hazırlığın yapılmakta olduğu bu hamlenin amacının, ülke genelindeki yasal göçmenler üzerinde "korku" yaratmak olduğunu belirtiyor. Case Western Reserve Üniversitesi'nden hukuk profesörü Cassandra Burke Robertson, CNN’e yaptığı açıklamada, "Vatandaşlık haklarının politize edilmesi beni gerçekten endişelendiriyor. Bu durum, demokratik sistemimizle tamamen çelişiyor." ifadelerini kullandı.
ÖNCE KOMÜNİSTLER, SONRA NAZİLER
Kapsamının genişletileceği belirtilen yasa, ilk olarak eski ABD Başkanı Kevin Owen McCarthy döneminde komünistlere karşı uygulanmaya başlanmıştı. Daha sonra, 1979 yılında, ABD Adalet Bakanlığı, Nazilere yardım eden yüzlerce kişiyi sınır dışı etmek amacıyla bir birim kurmuştu. Eli Rosenbaum, bu birime yıllarca liderlik yaparak, 100 kişinin vatandaşlıktan çıkarılması veya sınır dışı edilmesine yardımcı olmuş ve bu nedenle "Nazi avcısı" olarak tanınmıştır.
Ayrıca, bu yasanın kapsamı geçmişte de genişletilmişti. Yasa, Barack Obama döneminde, vatandaşlık almak için kimlik çalan bireylere yönelik "Janus Operasyonu" ile kullanılmıştı.
Trump, 2020 yılında, ilk başkanlık döneminde vatandaşlıktan çıkarma girişimlerini Adalet Bakanlığı’na bağlı bir ofis kurarak büyütmeye çalıştı, ancak söz konusu ofis, hem halefine hem de selefine bağlı olarak Joe Biden döneminde sessizce kaldırılmıştır.