61 Yaşında Geçmişe Yolculuk: Evini Kütüphane Haline Getiren Okuma Tutkunu Keşfedin!

Türkiye'nin En Büyük Özel Kütüphanesi: Faruk Yaman'ın Kitap Tutkusu
Ortaokul yıllarında babasından ilham alarak kitap okumaya başlayan Yaman, ilerleyen dönemlerde elde ettiği paralarla kitap satın almaya yöneldi. Yıllar içinde biriktirdiği binlerce eserle kendine ait bir kütüphane oluşturdu.
Zamanla yaşadığı yerin kitapları koruma ve bakımını yapmakta zorlanan Yaman, kütüphanesini Kayseri'nin Melikgazi ilçesine taşımaya karar verdi. İşten arta kalan zamanlarını kütüphanesinde geçirip araştırmacılarla ve akademisyenlerle paylaşımlar yapan Yaman'ın kütüphanesi, 70 binden fazla kitabı barındırıyor.
Kitap tutkusunu AA muhabirine aktaran Faruk Yaman, Türkiye'deki en büyük özel kütüphanenin sahibinin kendisi olduğunu ifade etti. Yaman, okuyucu olan babasının kendisine, 10 bin kitap miras bıraktığını dile getirdi.
Çevresindeki akranlarının ve ağabeylerinin kitap okuma alışkanlıklarına özenerek kitap okumayı benimseyen Yaman, şu anda büyük bir kitap koleksiyonuna sahip olduğunu ve bu eserleri saklamakta zorluk çektiğini belirtti. Uzun yıllar müzayedelerle ve sahaflardan kitaplar alarak Kayseri ile ilgili önemli bir kütüphaneye sahip olduğunu vurguladı.
"Burası Adeta Kitap Tarlası Gibi"
Evinin mutfak, salon ve odalarında kitapların bolca bulunduğunu belirten Yaman, kütüphanesinin yalnızca tarihçiler, araştırmacılar ve akademisyenlere açık olduğunu söyledi. Kitaplarının kendisi için en değerli hazineler olduğunu ifade eden Yaman, şu sözleri kaydetti:
"Bu kadar kitapla ne yapabilirim? Ben bunları satamam. Kitaplar benim gözüm, kulağım gibi. Bu benim yaşam tarzım. Buraya gelenler 'kitap kokuyor' diyor. Sahaflara girdiğinizde bu kokuyu alırsınız. Burası adeta kitap tarlası gibi. Ben çok zenginim, 3 çocuğum eğitildi. Mutlu bir ailem var; maddi anlamda en büyük zenginliğim kitaplarım. Kitaplarım için yurt dışından 7 ülkenin kültür ataşeleri ziyarete geldi. Bundan daha iyi bir zenginlik olur mu? Bu bakış açısıyla Kayseri'de en zengin benim. Spor, pul koleksiyonculuğu ya da müzikle de uğraşabilirdim, ama ben Türkiye'de çok nadir bir iş yapıyorum."
Kayseri ile ilgili kitap ve belgeleri özel bir odada sakladığını belirten Yaman, birçok kütüphanede dahi bulunmayan eserlerin mevcut olduğunu söyledi. Şehrin tarihine ışık tutan bu eserlere büyük bir özenle baktığını ifade etti.
Kitaplarını daha iyi korumak amacıyla çeşitli önlemler aldığını kaydeden Yaman, "Bu eserlerin geleceğe aktarımındaki en büyük korkum, sıçan ve haşere. Buradaki Osmanlı belgeleri ve kitaplar, yumurta kağıdından yapılmış. Yumurta kağıtları için harika bir yiyecek. Bu nedenle her türlü güvenlik ve ilaçlama önlemini aldım. Haşereye karşı ilaçlamaya yıllık 3-4 bin lira harcıyorum." diye konuştu.
Yaman, kitapların geçmişle olan bağı kuran en büyük kültürel hazine olduğunu ifade ederek Türkiye'deki pek çok sahaf ve müzayedecinin kendisini tanıdığını belirtti.
Şu ana kadar binlerce kitap okuduğunu ifade eden Yaman, "Hayatım boyunca okuduğum kitapları bilemiyorum, zaten her kitabı okuyabilmem de mümkün değil. Bazen yalnızca belirli bölümlerini inceliyorum, ama lise ve üniversite yıllarımda birçok kütüphaneye gidip geldim." açıklamasında bulundu.
Yaman, kütüphanesinin bakımını ve düzenini kendisinin yaptığını, kütüphanesinin en büyük mutluluğunun, gelen misafirleriyle birlikte kitaplar arasında sohbet etmek olduğunu sözlerine ekledi.