59 Yıllık Tecrübe, Çırak Bulmanın Zorluğu ile Sınanıyor!

İznik'te Yorgancılık Mesleği Tehlike Altında
İznik'te yaşayan dört çocuklu Ali Topkara, 13 yaşında anne ve babasının yönlendirmesiyle bir yorgan ustasının yanında çıraklık yapmaya başladı. Çıraklık ve kalfalık sürecinin ardından 1980 yılında kendi iş yerini açan Topkara, hayatını adadığı bu zanaatı yaşatmaya gayret ediyor.
Yaşına rağmen yaptığı yorganları müşterilerine ulaştırmaya devam eden Topkara, unutulmaya yüz tutmuş olan bu el sanatını gelecek nesillere aktaracak çırak bulamamaktan şikayet ediyor. 13 yaşından beri bu meslekle ekmek parası kazandığını ifade eden Topkara, yıllardır yün yorgan, yastık ve yatak diktiğini dile getirdi.
Yorgancılığın sabır isteyen bir meslek olduğuna dikkat çeken Topkara, "Devlet 20 meslek dalını vergiden muaf tuttu. Şu anda el sanatı olduğu için vergi vermiyoruz. Ama bu durumun ne kadar süreceğini bilemeyiz. 59 yıldır bu işin içindeyim. Sabır gösteremeyen bu işi yapamaz. Şu anda gelen yok, bir çocuğu getirip bu işte durduramazsın" sözleriyle durumunu özetledi.
''MESLEĞİN ÖLÜYOR OLMASINA ÜZÜLÜYORUM''
Topkara, iş yerini açtığı yıllarda yün yorganlara olan talebin oldukça yüksek olduğunu ve o dönemlerde yanında 2-3 kişinin çalıştığını anımsadı. Ancak şu anda talebin "yok" denecek kadar az olduğunu ve zamanla yorgancı sayısının ciddi oranda düştüğünü aktardı. İşte eğittiği çırak ve kalfaların da başka mesleklere yöneldiğini kaydetti.
Çoğu mesleğin çırak bulamadığı için tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Topkara, "Bu mesleğin yavaş yavaş yok olmasına içleniyorum. Arkadan gelen yok. Bu insanlar neyle geçimini sağlayacak? Bu da ayrı bir problem. Kültürümüz yok oluyor. Tüm meslek alanları sona eriyor. Tamirci, yorgancı, terzi gibi" diye ekledi.
Unutulmaya yüz tutmuş her meslek alanında devletin çırak yetişmesine katkıda bulunması gerektiğini ifade eden Topkara, şöyle konuştu: "Devlet el atarsa, bir yer açar ve çırak yetişir, bu zanaat devam eder. Aksi takdirde bu meslek de yok olacak. Biz son kuşağız. Ondan sonra bu işi yapacak kimse kalmayacak. Benim ustam öldü, biz de gideceğiz. Arkadan gelen yok. Yurt dışında yorganlarımızın değerini biliyorlar ama biz bunu geliştirmiyoruz, yapmıyoruz."