Atilla Türkoğlu

4 Temmuz 2025 Cuma Namazı Saatleri: İstanbul, Ankara, İzmir ve Diğer İllerde Hangi Saatte?

4 Temmuz 2025 Cuma Namazı Saatleri: İstanbul, Ankara, İzmir ve Diğer İllerde Hangi Saatte?

4 Temmuz 2025 Cuma Namazı Saatleri

4 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleştirilecek olan cuma namazının saatleri, öğle vaktinin yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, farklı illerdeki namaz vakitlerini yayınlamaktadır. Cuma namazı saatleri her hafta, Diyanet'in resmi web sitesinden duyurulmaktadır. Peki, bugün cuma namazı hangi saatlerde kılınacak? İşte İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerdeki cuma namazı saatleri.

Diyanet İşleri Başkanlığı, tüm illerdeki cuma namazı vakitlerini internet üzerinden paylaştı.
Bu doğrultuda; 4 Temmuz 2025 tarihinde İstanbul'da namaz saati 13.14, Ankara'da 12.58, İzmir'de 13.21, Adana'da 12.48 ve Bursa'da 13.13 olarak belirlenmiştir.
İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

Cuma namazı, akil, baliğ, mukim ve mazereti bulunmayan erkekler için farzdır. Bu hüküm, Kuran, Sünnet ve icma ile sabittir. Yüce Allah, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” (el-Cum'a, 62/9-10) buyurmuştur. Hz. Peygamber (s.a.s.) de “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her Müslüman erkeğe farzdır.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 124 [342]; Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, 3/245-246 [5577-5579]) şeklinde ifade etmiştir. Cuma namazı, Hz. Peygamber döneminden günümüze kadar kesintisiz devam etmiş ve bu konudaki hükümde herhangi bir ihtilaf oluşmamıştır.

Cuma namazının geçerli olabilmesi için cemaatin varlığı zorunludur ve bu konuda tüm ilim sahipleri hemfikirdir. Ancak asgari sayı hususunda farklı görüşler bulunmaktadır.
İmam Ebu Hanife’ye göre, cuma namazı kılınabilmesi için imam dışında en az üç kişinin varlığı yeterlidir; İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed ise bu sayıyı iki kişi olarak belirtmektedir (İbnü’l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/60).
İmam Şâfiî’nin yeni görüşüne göre, cuma namazının sahih olması için kırk kişinin bulunması gereklidir; ancak eski görüşünde, imam dâhil olmak üzere üç kişinin yeterli olacağını söylemiştir. Hanbelî mezhebine mensup olanlar, en az kırk kişilik bir cemaatin olması hesabını yapmaktadır (Nevevi, el-Mecmu’, 4/502; Zekeriya el-Ensârî, el-Gurer, 2/8; İbn Kudâme, el-Muğnî, 2/242). Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin varlığı şarttır (Haraşi, Şerhu Muhtasar, 2/76-77).
Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Medine’ye hicreti öncesinde Nakîu’l-Hadamat’ta kılınan cuma namazında kırk kişi hazır bulunmuştu (İbn Mâce, İkâmetu’s-Salavât, 78 [1082]). Ancak daha az sayıda kişiyle de cuma namazı kılınabileceği bilinmektedir. Örneğin, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) talimatıyla Mus’ab b. Umeyr, Medine'de 12 kişiye cuma namazı kıldırmıştır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 3/255 [5617]).
Resûlullah (s.a.s.), cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini duyan cemaatten on iki kişi dışında hemen dışarı çıkanların olduğunu bildirmektedir (Buhârî, Cum'a, 38 [936]). Ayrıca Hz. Peygamber, bir yerleşim yerinde sadece dört kişi bulunsa dahi, cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 3/255 [5617]).
Bu durum, Hz. Peygamber’den (s.a.s.) gelen rivayetlerin, biri imam olmak üzere en az dört kişinin bulunduğu yerde cuma namazının kılınabileceğini ortaya koyması bakımından önemlidir. Böylece, cuma namazının kılınabilmesi için gereken kişi sayısının alt sınırı belirlenmiş olmaktadır.