260 Hayatın Son Bulduğu Facianın İlk İzleri: "Pilotlar Yakıtı Kestiler"

Hindistan'da Air India Uçağının Düşmesi ile İlgili Ön Rapor Açıklandı
Hindistan’da yaşanan Air India 171 sefer sayılı uçağın kaza raporu yayınlandı. Üzücü olayda 260 kişinin hayatını kaybetmesi, motorlara yakıt akışının kesilmesi nedeniyle meydana geldi. Hindistan Uçak Kazası Araştırma Bürosu’nun (AAIB) verilerine göre, Boeing 787 Dreamliner tipi uçağın kokpitinde bulunan yakıt kontrol düğmeleri hatalı bir şekilde ayarlanmıştı ve bu durum motorların yakıtsız kalmasına yol açtı.
Uçağın Kara Kutusu İncelendi
Araştırmacılar, kazaya ilişkin verileri uçağın kara kutusundan elde etti. Kara kutudan, 49 saatlik uçuş verisi ve kazanın yaşandığı iki saatlik kokpit ses kaydı alındığı bilgisi raporda yer aldı. Uçak, 180 knot (yaklaşık 333 km/s) hıza ulaştığında, her iki motorun yakıt kesme düğmeleri birer saniye arayla “ÇALIŞTIR (RUN)” konumundan “KES (CUTOFF)” konumuna alındı.
Yakıtı "Neden Kestin?" Diye Sordu
Raporun detaylarında, kokpit ses kaydında pilotlardan birinin diğerine "Neden kestin?" diye sorduğu, diğerinin de "Ben kesmedim" cevabını verdiği gözlemlendi. Kısa bir süre sonra, düğmeler eski konumlarına getirilerek motorlar tekrar çalıştırıldı; ancak çok geçti artık. 787 modeli uçakta yakıt kesme düğmeleri, iki pilot koltuğunun arasında ve gaz kollarının hemen arkasında yer alıyor. Bu düğmeler, metal bir çubukla korunmakta ve yanlışlıkla kapatılmalarını önlemek amacıyla özel bir kilitle donatılmış durumda.
Uçak Kalkış Sırasında İrtifa Kaybetti
Havalimanı güvenlik kameralarındaki görüntülere göre, uçağın kalkıştan sonraki ilk tırmanışında acil durum güç kaynağı olan Ram Air Turbine’ın aktive olduğu belirlendi. Uçak, havalimanı sınır duvarını geçmeden önce irtifa kaybetmeye başladı. Motorların yeniden çalıştırılmaya çalışılmasından bir kaç saniye sonra, pilotlardan biri "MAYDAY MAYDAY MAYDAY" çağrısında bulundu. Hava trafik kontrolörü uçağın çağrı kodunu sordu ama yanıt alınamadı ve uçak yere çakıldı.
Yakıt Düğmesi Kendi Kendine Kapanabilir Mi?
CNN’in güvenlik analisti David Soucie, yakıt düğmelerinin kasten çevrilecek şekilde tasarlandığını belirtti ve bu düğmelerin yanlışlıkla kapatıldığı durumların "son derece nadir" olduğunu ifade etti. Soucie, bu düğmelerin yıllar içerisinde kazara çevrilmelerini engellemek adına geliştirildiğini, otomatik olmadıklarını ve kendi kendilerine hareket etmeyeceklerini vurguladı.
Uçağın Düşmesine Neden Olabilecek Koşullar
Uçuşun kaptan pilotunun 56 yaşında ve kariyerinde 15 binden fazla saat uçuş tecrübesi olduğu belirtildi. İkinci pilot ise 32 yaşında olup 3 bin 400 saatten fazla deneyime sahipti. Araştırmacılar, enkaza ait ekipman ayarlarının kalkış için normal seviyelerde olduğunu tespit etti. Uçaktaki yakıt kalitesi ise yeterli bulundu. Uçuş rotasında dikkate değer bir kuş faaliyeti gözlemlenmedi. Araştırmanın bulguları, kanatlardaki flap’ların kalkış için uygun olan 5 derece pozisyonunda ayarlandığını ve iniş takımı kolunun aşağı konumda olduğunu gösterdi. Rapor kapsamında, sol motorun 26 Mart, sağ motorun ise 1 Mayıs’ta uçağa takıldığı ifade edildi.