Atilla Türkoğlu

2025 MEB AGS Puanı: Hesaplama Yöntemleri ve Geçerlilik Süresi Açıklığa Kavuştu!

2025 MEB AGS Puanı: Hesaplama Yöntemleri ve Geçerlilik Süresi Açıklığa Kavuştu!

AGS Puan Hesaplaması ve Detayları

AGS, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilmektedir. AGS sınavı, altı farklı konunun her biri için ayrı alt testler içermektedir. Bu testlerin puanları bağımsız olarak hesaplanmakta ve adayların söz konusu testlerden elde ettiği ortalama ve standart sapmalar belirlenerek, ham puanlar ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülmektedir. İşte, AGS puan hesaplama sürecinin adım adım açıklaması...

Adayların doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak, adayların her bir alt testten aldıkları ham puan hesaplanacaktır. Böylece, AGS’de bulunan altı konu, ayrı alt testler olarak değerlendirilecek ve her biri için ham puanlar hesaplanacaktır. Her alt teste giren adayların ham puanları kullanılarak ortalama ve standart sapma değerleri elde edilecektir. Bu bulunan ortalama ve standart sapma değerleri ile her alt test için adayların ham puanları, ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. ÖABT’deki her test için ayrı veri hesaplamaları yapılacak ve her testin ham puanları belirlenecektir.

Elde edilen ortalama ve standart sapma değerleri kullanılarak, her testin ham puanları standart puanlara dönüştürülecek. Her bir test ve alt test için hesaplanan standart puanlar, aşağıda belirtilen ağırlıklandırma oranları dikkate alınarak toplanacak ve ağırlıklı puanlar elde edilecektir. Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi / İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri testine yönelik ham puan ve standart puan hesaplama işlemleri, testte yer alan üç alt test için ayrı ayrı yapılacaktır. Bu alanda sınavı geçen adaylar, Gereken şartları sağlamaları durumunda MEB-AGS-P1 puanına ek olarak MEB-AGS-P2-16 ve MEB-AGS-P2-17 puanları da hesaplanacaktır. MEB-AGS-P3 puanı için hesaplama talebinde bulunan adaylar, puanlarının hesaplanmasında dikkate alınacak yabancı dil grubunu AGS başvurusunda belirteceklerdir. İlgili yılda AGS’den önce yapılan YDS/e-YDS sınavında belirtilen yabancı dil grubuna ait puanı olan ve mevzuata uygun lisans düzeyinde eğitim alan adayların, her yabancı dil için ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanları belirlenmektedir. Hesaplanan standart puanlar aşağıdaki tabloda yer alan ağırlıklandırma oranlarına göre toplanacak ve ilgili ağırlıklı puanlar bulunacaktır. AGS’den önce yapılan aynı dildeki birden fazla YDS/e-YDS sonucu bulunan adayların en yüksek sınav puanı değerlendirilecektir. Farklı dillerde birden fazla sınav sonucu olan adayların puan hesaplamasında ise başvuruda seçtikleri yabancı dil grubu dikkate alınacaktır.

Puan hesaplama formülü

Sınav puanı= 70+ 30[2(AP-X)-S] / [2(B-X)-S]

  • AP: Ağırlıklı Puan
  • X: Ağırlıklı Puanların Ortalaması
  • S: Ağırlıklı Puanların Standart Sapması
  • B: Ağırlıklı Puanların En Büyüğü

MEB-AGS-P2-01 Beden Eğitimi
MEB-AGS-P2-02 Biyoloji
MEB-AGS-P2-03 Coğrafya
MEB-AGS-P2-04 Fen Bilimleri
MEB-AGS-P2-05 Fizik
MEB-AGS-P2-06 İlköğretim Matematik
MEB-AGS-P2-07 Kimya/Kimya Teknolojisi
MEB-AGS-P2-08 Matematik
MEB-AGS-P2-09 Okul Öncesi
MEB-AGS-P2-10 Rehberlik
MEB-AGS-P2-11 Sınıf Öğretmenliği
MEB-AGS-P2-12 Sosyal Bilgiler
MEB-AGS-P2-13 Tarih
MEB-AGS-P2-14 Türk Dili ve Edebiyatı
MEB-AGS-P2-15 Türkçe
MEB-AGS-P2-16 Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi
MEB-AGS-P2-17 İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri
MEB-AGS-P3-01 Almanca
MEB-AGS-P3-02 Arapça
MEB-AGS-P3-03 Çince
MEB-AGS-P3-04 Farsça
MEB-AGS-P3-05 Fransızca
MEB-AGS-P3-06 İngilizce
MEB-AGS-P3-07 İspanyolca
MEB-AGS-P3-08 İtalyanca
MEB-AGS-P3-09 Japonca
MEB-AGS-P3-10 Korece
MEB-AGS-P3-11 Rusça

MEB-AGS puanları, sonuçların açıklanmasından itibaren bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçerliliğini koruyacaktır.