2025 Kredi ve Kredi Kartı Borç Yapılandırma: BDDK Başvuru Süreci ve Yararlanma Şartları Neler?

Kredi Borç Yapılandırma Başvuruları Başladı!
Kredi borç yapılandırma başvurularının başlamasıyla birlikte, bu süreçte nasıl ve nereden başvuru yapılacağı merak konusu oldu. Kredi ve kredi kartı borçlarını ödemekte zorluk çeken vatandaşlar için, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yeni bir düzenleme getirilmiştir. Artık, kredi ve kredi kartı borçları azami 48 ay süreyle yapılandırılabilmektedir. Peki, kredi ve kredi kartı borç yapılandırma başvuruları ne zaman, nasıl yapılır ve kimler bu haktan yararlanabilir?
KREDİ BORÇ YAPILANDIRMASINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?
Yapılandırma imkanından yararlanabilecek gruplar aşağıdaki gibi belirtiliyor:
- Kredi kartı dönem borcunun tamamını ya da bir kısmını ödeyemeyen bireysel kullanıcılar,
- Anapara ve/veya faiz ödemesi gecikmiş ihtiyaç kredisi borçluları,
- Daha önce yapılandırma yaptırmış bile olsa yeniden yapılandırma talep eden kişiler.
48 AY VADE İLE YAPILANDIRMA FIRSATI
Kredi ve kredi kartı borçları, azami 48 ay vade ile yapılandırılabilecek. Gecikme şartı kaldırıldığı için ihtiyaç kredilerinde "30 gün gecikme" koşulu aranmayacak. Tüm gecikmiş borçlar yapılandırma kapsamına alınabilecek.
Önceden yapılmış karar tarihi yerine, artık yapılandırma tarihindeki borç miktarı dikkate alınacak. Eğer önceden bir gecikme olmamışsa, daha önce yapılandırılan krediler ikinci kez yapılandırılma imkanına sahip olacak.
KREDİ BORÇ YAPILANDIRMADA FAİZ ORANI NE DÜZEYDE?
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı yapılandırmaları için belirlenen azami faiz oranını yüzde 3,11 olarak ilan etti. Ayrıca:
- Kredi kartı borcunun en az yarısı ödenmeden, kart limiti artırılamayacak.
- Yeniden yapılandırma kapsamında sağlanacak yeni krediler, mevcut borç miktarını aşamayacak.
KREDİ BORÇ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?
Yapılandırma başvuruları, doğrudan müşterisi olunan banka şubeleri, internet bankacılığı ya da mobil uygulamalar aracılığıyla yapılabilecektir. Başvuruların hızlı ve düşük maliyetli bir şekilde sonuçlandırılması amaçlanmaktadır.