Yasemin Döngü

17 Yıl Sonra Gerçeğe Kavuşuldu: Bebek Karışıklığının Arkasındaki Kan Grubu Uyuşmazlığı Açığa Çıktı!

17 Yıl Sonra Gerçeğe Kavuşuldu: Bebek Karışıklığının Arkasındaki Kan Grubu Uyuşmazlığı Açığa Çıktı!

Diyarbakır'da Biyolojik Aile Belirsizliği: Genç Çocuğun Kan Grubu Uyuşmazlığı Ortaya Çıkardı

Diyarbakır'da yaşayan 18 yaşındaki bir gencin, anne ve babasının kan grubuyla kendi kan grubunun uyuşmadığını fark etmesi üzerine geçen yıl gerçekleştirilen DNA testi sonucunda, biyolojik ailesiyle birlikte büyümediği belirlendi.
M.A. ve Z.A. çiftinin üçüncü çocukları olan Y.A., 23 Mayıs 2007'de kentte bir hastanede dünyaya geldi.
Çiftin, 7 aylıkken 1 kilo 300 gram ağırlığında prematüre doğan A Rh pozitif kan grubuna sahip bebekleri, sağlık durumu düzelmesi için bir süre neonatal yoğun bakımda tedavi edildi. Tedavi tamamlandıktan sonra bebek aileye teslim edildi.
Geçen yıl 17 yaşında olan Y.A., kardeşleriyle arasında kan gruplarıyla ilgili bir tartışma yaşandı.
Y.A, A Rh pozitif kan grubuna sahip olduğunu belirtirken, annesi 0 Rh pozitif ve babası ise 0 Rh negatif kan grubuna sahipti. Bu durumda bir kan grubu uyuşmazlığının olduğu anlaşıldı.
Bunun üzerine aile, özel bir laboratuvara DNA testi yaptırmaya karar verdi.
DNA testinin sonuçları, "Annelik ve babalık olasılığı yüzde 0" şeklinde belirtildi ve "Test edilen çocuğun iddia edilen anne ve babası olarak kabul edilmemektedir." ifadesine yer verildi.
Aile, çocuklarının hastanede karışmış olabileceği düşüncesiyle, ihmali olanlar hakkında soruşturma açılması talebiyle avukatları Şahin Koyun aracılığıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Soruşturma çerçevesinde, Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'ndan çocuğun biyolojik ailesinin belirlenmesi için rapor düzenlenmesi talep edildi.
Yapılan incelemeler sonucunda oluşturulan raporda, "Biyolojik anne ve babalık reddedildi" ifadesi bulundu.
Ayrıca, doğum anında çocuğun kan grubunun 0 Rh pozitif olduğunun tespit edildiği, 6 gün sonra ise kayıtlarda çocuğun kan grubunun A Rh pozitif olarak yazıldığı belirlendi.

"BU KARMAŞANIN BİTMESİNİ TALEP EDİYORUZ"
Ailenin avukatı Koyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, M.A. ve Z.A. çiftinin ve Y.A'nın yaşadıkları süreci kendisine aktardıklarını ifade etti.
Ailenin talebi üzerine başlatılan suç duyurusunun ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma açtığını belirten Koyun, şu şekilde konuştu:
"Adli Tıp Kurumundan DNA testi talep edildi. Hazırlanan raporda, çocuğun anne ve babaya ait olmadığı anlaşılmıştır. Çocuk, yaklaşık iki ay boyunca neonatal yoğun bakımda kalıyor ve o süreçte aileye gösterilmiyor. Soruşturma belgelerinde, çocuğun doğumunda alınan kan tahlilinde 0 Rh pozitif olduğu görülüyor. Ancak 6 gün sonra yine alınan kan tahlilinde çocuğun kan grubunun A Rh pozitif olduğu tespit edildi. Bilimsel olarak anne ve babanın kan grubu 0 ise, çocukların başka bir kan grubuyla doğma olasılığı olmadığı sonucuna ulaştık."
Ailenin durumunun psikolojik açıdan da etki yarattığını vurgulayan Koyun, "Başsavcılık tarafından gerekli işlemler başlatıldı. Ayrıca Sağlık Bakanlığı da inceleme başlattı. 18 yıldır devam eden bu karmaşanın sona ermesini talep ediyoruz." dedi.