Murat Çağrı

"11 Dakikada Hayat Mücadelesi: Gazze'deki Yardım Dağıtım Noktaları Neden Tehlike Saçıyor?"

Gazze'de Yardım Dağıtım Noktalarında Hayat Kurtarma Mücadelesi

İsrail ordusunun 21 aydır sürdürdüğü saldırılar, işgaller ve abluka altında bulunan Gazze Şeridi'nde, Filistinliler açlık ve kaynak yetersizliği nedeniyle büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor. İngiltere merkezli The Guardian gazetesi, "Yemek için 11 dakika: Gazze'deki yardım noktaları nasıl ‘ölüm tuzağı’ oldu" başlıklı yazısında, Filistinlilerin Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından yönetilen yardım dağıtım noktalarındaki tecrübelerine ışık tuttu. Bu noktaların faaliyetleri sırasında yüzlerce Filistinlinin yaşamını yitirdiği belirtilirken, "Aşırı açlıkla yüzleşen Filistinlilerin bu tehlikeyi göze almaktan başka seçenekleri yok" ifadelerine yer verildi.

YARDIM NOKTALARI TEHLİKELİ BÖLGELERDE
Gazete, vakfın yardımlarını dağıttığı noktaların Tel El Sultan, Suudi Mahallesi, Han Yunus ve Gazze Vadisi'nde bulunduğunu vurguladı. Bu bölgelerin, İsrail'in tahliye emri çıkardığı alanlar içinde olduğu ve bu nedenle yemek almak isteyen Filistinlilerin boşaltılma istenen bölgelere girmeleri gerektiği kaydedildi.

8 DAKİKA İÇİN SAATLERCE BEKLEYİŞ
Yardım noktalarının açık kalma süreleri de Gazze'deki insanlar için büyük bir sorun teşkil ediyor. Vakfın sosyal medya hesaplarında paylaşılan bilgilere göre, bu noktalar bir seferde sadece 8 dakika süreyle açık kalıyor; Haziran ayında Suudi Mahallesi’ndeki dağıtım merkezi ortalama 11 dakika boyunca hizmet vermiş. Bu durum, çatışma bölgelerinde yardım dağıtım deneyimi olmayan vakfın noktalarının tehlikeli olduğunu ortaya koyuyor.

Yardım almak isteyenlerin çoğunluğu erkeklerden oluşmakta ve bu noktaları ulaşabilmek için saatlerce beklemeleri gerekiyor. Tüm bu çabalar ise, İsrail'in askeri varlığı altında gerçekleştiriliyor. Daha önce İngiliz basınına konuşan ABD merkezli yardım çalışanları, Filistinlilerin yardım alırken nasıl keyfi bir şekilde hedef alındıklarını aktarmıştı.

AÇILIŞ ZAMANINI ÖĞRENMEK İÇİN İNTERNET GEREK
Mayıs ayında faaliyete geçen bu yardım noktaları öncesinde, Birleşmiş Milletler (BM) sistemince, silahsız 400 yardım noktası aracılığıyla Filistinlilere destek sağlanmaya çalışılıyordu ancak İsrail, Hamas'ın bu yardımları yönettiği gerekçesiyle bu noktaların kapatılmasını istedi. Ancak bu iddialara dayanarak hiçbiri kanıt sunulmadı. Filistinlilere ait bu yardım noktalarının açılış saatleri genellikle sosyal medya üzerinden ya da Telegram kanalları aracılığıyla duyuruluyor. Son günlerde bir WhatsApp kanalı da faaliyete geçirdi. Filistinlilere, bu noktaların açılacağı saatten önce yaklaşmamaları konusunda uyarılar yapılıyor. Haziran ayında Suudi Mahallesi'ndeki açılış zamanı ile gerçek açılış saati arasında zaman farkının oldukça azaldığı gözlemleniyor; bu durum uzak bölgelerden gelen Filistinliler için büyük bir engel teşkil ediyor.

“BU, İNSANİ YARDIM DEĞİL”
Gazze İnsani Yardım Vakfı uluslararası insani yardım kuruluşlarının sıkça eleştirdiği bir hedef haline geldi. Temmuz ayının başında 170'den fazla sivil toplum kuruluşu, vakfın kapatılmasını talep eden bir duyuru yaptı. Bu kuruluşlar, vakfın insani yardım ilkelerine aykırı davrandığını belirtirken, Gazze'de silahsız ve asker olmayan bir yardım dağıtım sistemine geri dönülmesi gerektiğini vurguladı. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Gazze Acil Durum Koordinatörü Aitor Zabalgogeazkoa, bu yardım anlayışının insanları daha fazla zor durumda bıraktığını ifade ederek, "Bu, insani yardım değil... Yardım bekleyenlere zarar vermek için hazırlanmış bir düzenek gibi görünüyor" şeklinde yorumda bulundu.