Cemre Duman

1,5 Milyon Yıllık Buzda Gizli Kalan Sır: Bilim Dünyası Büyük Keşfi Peşinde!

1,5 Milyon Yıllık Buzda Gizli Kalan Sır: Bilim Dünyası Büyük Keşfi Peşinde!

Bilim İnsanları Geçmiş ve Gelecek Arasında Yeni Bağlantılar Kurma Peşinde

Bilim insanları, geçmişle gelecek arasında yeni bir köprü inşa etmeye oldukça yakın. 1,5 milyon yıldan eski bir buz çekirdeği, araştırmacıların Dünya'nın iklimi hakkında önemli verileri ortaya çıkarmak amacıyla eritmek üzere İngiltere'ye ulaştı.

Antarktika'nın derinliklerinden çıkarılan bu camsı silindirik yapı, gezegenin en eski buz örneğini temsil ediyor. İçerisinde, iklim değişikliğine dair devrim niteliğinde bilgiler barındıran binlerce yıllık veriler mevcut.

BBC, bu değerli buz örneklerini incelemek için Cambridge'deki British Antarctic Survey'deki -23 derecelik dondurucu odasına girdi.

British Antarctic Survey'de buz çekirdeği çalışmalarının lideri Dr. Thomas, ekiplerin 800 bin yıl öncesine kadar karbondioksit düzeylerinin doğal yollarla şimdiki seviyelerde veya daha yüksek olabileceğine dair kanıtlar bulabileceğini belirtti.

Bu veriler, gezegenimizin atmosferinde hapsolmuş ısınan gazların etkilerine yönelik gelecekteki olası senaryoları anlamaya yardım edebilir.

“EN HEYECAN VERİCİ SORULARDAN BİRİ”

Dünya'nın çok daha büyük bir bölümünü kaplayan sıcak dönemlerden, soğuk buzul dönemlerine geçişin her 41 bin yılda bir gerçekleştiği gözlemlenirken, bu geçişlerin aniden 100 bin yıla çıkmasının sebebi, iklim biliminde yer alan “en heyecan verici çözülmemiş sorulardan” biridir, diyor Dr. Thomas.

Bu çekirdekler, deniz seviyelerinin günümüzden çok daha yüksek olduğu ve Antarktika'daki büyük buz tabakalarının daha az olduğu dönemlere dair kanıtlara sahip olabilir. Buz içerisindeki tozun varlığı, buz tabakalarının küçülme sürecini ve deniz seviyesinin yükselmesine nasıl katkıda bulunduğunu anlamak için önemli bir gösterge sağlayabilir.